Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић-Ђуришић: Црна Гора спремна да пружи максималан допринос имплементацији свих приоритета Алијансе и очувању заједничких вриједности

Објављено: 27.10.2016. 21:35 Аутор: Министарство одбране

Министарка одбране проф.др Милица Пејановић Ђуришић учествовала је на састанку министара одбране земаља савезница који је одржан у сједишту НАТО-а у Бриселу 26. и 27. октобра.

У фокусу агенде министарског сусрета нашле су се теме посвећене питањима унапређења колективне одбране, пројектовања стабилности ван граница Савеза, као и сарадња са другим међународним организацијама, посебно Европском унијом.

Састанак је одржан свега пар мјесеци након Самита и представљао је праву прилику за преглед мјера предузетих на плану имплементације одлука везаних за даље прилагођавање Алијансе новим и непредвидљивим безбједносним изазовима и ризицима. Министри су договорили будуће кораке у области јачања одбрамбених капацитета савезника и унапређења колективне одбране. Наглашено је да су јединство, солидарност и кохерентност међу савезницима основ јаке и кредибилне Алијансе.

Министри су сагласни да стабилност НАТО-а зависи од стабилности држава са којима се граничи, па су, у складу са тим, потврдили спремност да, у сарадњи са другим међународним организацијама, наставе са напорима у борби против тероризма и екстремизма.

Дискусији о снажењу односа на релацији НАТО – Европска унија, присуствовала је и висока представница ЕУ за спољне послове и безбједност Федерика Могерини. Том приликом је потврђена спремност обје организације да се до краја реализују области сарадње препознате заједничком Декларацијом, усвојеном на Самиту у Варшави.

Министарка Пејановић-Ђуришић је потврдила пуну посвећеност Црне Горе савезничким напорима, усмјереним ка снажењу колективне одбране и пројектовања стабилности ван граница НАТО-а. У том контексту је подсјетила да је Црна Гора од стране међународне заједнице препозната као фактор стабилности на Западном Балкану, те да ће у истом духу и наставити да промовише сарадњу и јачање повјерења у региону. Министарка је у закључку поновила спремност Црне Горе, да, као будућа чланица, пружи свој максималан допринос имплементацији свих приоритета Алијансе и очувању заједничких вриједности.

Министарка се, такође, састала са новопостављеном замјеницом генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер, а у сусрет њеној предстојећој посјети Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?