Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Министар Нурковић учествовао на XИИ годишњем састанку министара саобраћаја СЕЕТО

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић са сарадницима, на позив европске комесарке за саобраћај Виолете Булц, учествовао је на XИИ годишњем састанку министара саобрацаја, који се одржао у склопу примјене Меморандума за развој основне регионалне транспортне мреже у Југоисточној Европи.

Фокус „XИИ годишњег састанка министара саобраћаја за развој индикативног проширења свеобухватне и главне мреже за Западни Балкан“ био је усмјерен на изналажење начина сарадње у циљу побољшања безбједности саобраћаја на путевима, што представља питање од кључне важности како за регион Западног Балкана, тако и за ЕУ, али и једну од реформи у процесу повезивања региона Западног Балкана, чије спровођење је договорено у оквиру Берлинског процеса и Агенде повезивања западнобалканске шесторке (WБ6 Агенда) за 2015. годину. 

Министар Нурковић је нагласио значај инфраструктурног повезивања региона. 

„Циљ нам је да се земље Западног Балкана у периоду приступања ЕУ квалитетније повежу и на тај начин подстакну економски раст и развој, како кроз подстицање инвестиција, тако и кроз усклађивање регулаторних реформи. Унапређење међусобне повезаности земаља Западног Балкана, и шире са ЕУ, представља кључни фактор за повећање конкурентности региона и подстицај за отварање нових радних мјеста“ – истакао је Нурковић.

Министар је нагласио да је безбједност саобраћаја високо на листи приоритета у новој Влади, те најавио израду новог закона о путевима у наредној години. 

На крају је изразио посебну захвалност Европској комисији на врло интезивној подршци и заједничком раду у неколико претходних мјесеци, како би се стекли услови за иницијацију Споразума о успостављању саобраћајне заједнице за регион Западног Балкана, који Црна Гора снажно подржава.

У уводном обраћању, европска комесарка за саобраћај Виолета Булц, похвалила је напоре који су уложиле земље Западног Балкана у циљу унапређења безбједности саобраћаја. Нагласила је да је регионална и међусусједска сарадња била кључна у реализацији реформских активности у области саобраћаја и да очекује даље унапређење у наредној години. Наводећи кључне циљеве у наредној години, осврнула се на значај побољшања безбједности саобраћаја, интегрисања стратегија жељезничког саобраћаја, а посебно је истакла потписивање будуцег Споразума о саобраћајној заједници. 

Европски комесар за политику сусједства и проширење Јоханес Хан се у свом излагању осврнуо на контекст Споразума о саобраћајној заједници, чије потписивање очекује на самиту предсједника влада западно-балканске шесторке у Риму 2017. године. Како је Хан истакао, потписивање Споразума ће обезбиједити значајну корист за цијели регион, како у области саобраћаја, тако и у процесу ЕУ интеграција. У наставку се осврнуо на поједине примјере сарадње земаља региона и између осталог навео примјер сарадње Црне Горе и Албаније у процесу оснивања „оне стоп схопа“ за теретни саобраћај на граничном прелазу Сукобин, као примјер који би требало користити на цијелој главној мрежи Западног Балкана.

Сусрети министара саобрацћја пружили су додатну могућност да црногорска делегација представи саобраћајну политику, напредак и приоритете у области саобраћаја.

Подсјећамо да је Меморандум о разумијевању за развој основне регионалне транспортне мреже у југоисточној Европи (СЕЕТО Меморандум) потписан у Луксембургу, 11. јуна у 2004. године, од стране влада Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Србије и Косова, као и од стране Европске комисије. Сходно томе, Црна Гора је пуноправни члан овог програма, те на овај начин активно учествује у регионалној сарадњи, која је камен темељац политике дјеловања Европске Уније према земљама Западног Балкана у области саобраћаја. Његово даље позиционирање омогућено је и кроз примјену Протокола ИВ о копненом саобраћају у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских Заједница и њихових држава чланица, с једне стране и Црне Горе, с друге стране.

Током боравка у Бриселу, министар Нурковић је посјетио црногорску амбасаду гдје је са амбасадорима Бојаном Саркицем и Владаном Радоњићем разговарао, доминатно, на тему позиционирања и интегрисања Црне Горе у области саобраћаја , као и о напретку наше државе ка чланству у Европску Унију.

Министарство саобраћаја и поморства / Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?