Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Црна Гора отворила преговоре у поглављима 11 – Пољопривреда и рурални развој и 19 – Социјална политика и запошљавање

Објављено: 14.12.2016. 01:26 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
 
 
 
   

Služba za odnose s javnošćuЦрна Гора је на Међувладиној конференцији, која је данас одржана у Бриселу, отворила преговоре у поглављима 11 – Пољопривреда и рурални развој и 19 – Социјална политика и запошљавање.

Црногорску делегацију на Међувладиној конференцији предводио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић. У делегацији су били и в.д. генералног директора за европске послове у Министарству европских послова и секретар Преговарачке групе Миодраг Радовић, шеф Мисије Црне Горе при ЕУ амбасадор Бојан Шаркић, као и чланице Преговарачке групе задужене за поглавља 11 и 19, генерална директорица Директората за пољопривреду и рибарство у Министарству пољопривреде и руралног развоја Данијела Столица и директорица директора за за европске интеграције у Министарству рада и социјалног старања Љиљана Симовић.

Министар Пејовић је, у свом излагању, истакао задовољство што се, након отварања преговора у двадесет и четири и привременог затварања у два поглавља, преговарачки процес наставља планираном динамиком и добрим темпом напретка у другим областима, као што су области пољопривреде и руралног развоја и социјалне политике и запошљавања.

Потпредсједник владе и министар вањских послова Словачке Мирослав Лајчак изразио је задовољство да је, у периоду словачког предсједавања Унијом, настављен напредак Црне Горе у преговарачком процесу. У том смислу, поздравио је формирање нове владе и позвао политичке актере да се поново укључе у политички дијалог, нарочито у оквиру парламента.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је похвалио континуирани напредак и видљиве разултате које је Црна Гора остварила у преговарачком процесу. Комесар Хан је, такође, нагласио значај данас отворених поглавља за даљи економски раст и унапређење квалитета живота црногорских грађана.

Говорећи о 11. поглављу – Пољопривреда и рурални развој, министар Пејовић је истакао да је Црна Гора у потпуности свјесна користи које проистичу из овог поглавља, као и великих могућности које достизање европских стандарда нуди за бољи пласман домаћих пољопривредних производа и одрживи развој руралног подручја Црне Горе. „Реформе у области пољопривреде и руралног развоја отвориће нове могућности нашим пољопривредницима кроз повећану финансијску подршку производњи и обезбиједити боље услове живота у сеоским подручјима", поручио је министар.

Кад је ријеч о 19. поглављу – Социјална политика и запошљавање, министар Пејовић је подсјетио да је Црна Гора израдом Акционог плана за постепено усклађивање законодавства и изградњу неопходних капацитета за имплементацију и спровођење европске правне тековине испунила услов за отварање овог поглавља. „Достизањем високих европских стандарда у области социјалне политике и запошљавања унаприједићемо ниво заштите здравља, безбједности на раду, социјалне сигурности и права свих радника у Црној Гори“, нагласио је министар.

Министар Пејовић је, такође, подсјетио на резултате које је Црна Гора остварила у области владавине права и испуњавања економских критеријума за чланство. Истакао је да је данашње отварање два поглавља потврда добрих резултате које је Црна Гора остварила током претходног периода у овим областима, признање за недавно одржане изборе у фер и демократској атмосфери, али и додатни мотив за интензивирање напора у испуњавању преосталих обавеза у процесу приступања ЕУ.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?