Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са шесте сједнице Владе Црне Горе

 
Влада Црне Горе је, на данас одржаној шестој сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Информацију о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма. Наглашено је да се већина пројеката реализују уговореном динамиком и у складу са инвестиционим програмима. У расправи је, између осталог, истакнуто да су у потпуности реализовани пројекти изградње и реконструкције хотела Хилтон и Палмон Баy, настављени радови на изградњи хотелско-туристичких капацитета у склопу пројеката Луштица беј, Порто Нови и на мјесту хотела Плави хоризонти, као и да је потписан Уговор за изградњу ски-жичаре и 4 км стаза на локалитету Колашин 1600 са водећом компанијом из те области – Доппелмаyр из Аустрије. Осим тога, указано је да је потребно наставити са стварањем инфраструктурних услова за нове пројекте, посебно на сјеверу државе.

Усвојена је и Информацију о програмима подршке Европске уније Црној Гори у 2016. Констатовано је да је током 2016. године настављено спровођење пројеката у оквиру Ипе И (2007 – 2013) и дијела пројеката обухваћених програмима Ипе ИИ (2014 – 2020). Оцијењено је позитивним што су до сада не само искоришћена скоро сва планирана средства, већ су добијена значајна додатна. Током 2016. године финализована су акцијска документа за Ипу 2016 за секторе Животна средина и климатска акција и Конкуретност и иновације. Када је у питању регионална и територијална сарадња, током 2015. године завршено је спровођење пројеката у оквиру Медитеранског и програма Југоисточна Европа и настављена реализација пројеката у оквиру билатералних прекограничних програма. Такође, настављено је спровођење већ одобрених пројеката који се финансирају из Западнобалканског инвестиционог оквира.

Влада је дала сагласност на Приједлог годишњег плана рада за пословну 2017. годину и Приједлог финансијског плана Инвестиционо-развојног фонда за 2017. годину. Плановима је, као главни задатак ИРФ-а за наредну годину, предвиђено да се пласирају средства у укупном износу од 120 милиона еура за реализацију кредитних линија које ће бити усмјерене, прије свега, на повећање броја запослених, као и на очување постојећих радних мјеста. За развој предузетништва дефинисане су кредитне линије за подршку посебним циљним групама: млади, почетници, жене, високошколци, пољопривредни произвођачи иновативно предузетништво, ИЦТ бизнис, кластерска производња, особе с инвалидитетом и слично. Такође, развијене су и линије за: подршку постојећим микро, малим и средњим предузећима; подршку предузећима за одржавање или побољшање ликвидности; подстицање конкурентности црногорских производа и услуга на другим тржиштима; реализацију нових инвестиција; подршку инфраструктурним, еколошким, као и пројектима из области енергетике и енергетске ефикасности.

Влада је усвојила Информацију о наставку пројекта реализације комуналних инфраструктурних пројеката који се финансирају из средстава Европске инвестиционе банке и прихватила Уговор о финансирању између Црне Горе и ЕИБ-а, за последњу траншу кредитног аранжмана у износу 25.5 милиона еура,

У оквиру кадровских питања, Влада је именовала Драгана Пејановића за националног координатора за НАТО.

На иницијативу предсједника Марковића, Влада је одлучила да дневним центрима за дјецу са сметњама у развоју из Бијелог Поља и Берана додијели помоћ од по 5000 еура. Предсједник је нагласио да овај примјер треба да подстакне старјешине органа да средства која се уштеде смањењем трошкова репрезентације преусмјере за помоћ установама за бригу о најрањивијим категоријама грађана, у складу са ранијим закључцима Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?