Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са седме сједнице Владе Црне Горе


 
Влада Црне Горе је, на данас одржаној седмој сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе. Овим документом су нормативне дјелатности у области слободног приступа информацијама из надлежности Министарства културе измјештене у надлежност Министарства јавне управе, гдје јој је углавном и институционална позиција, сходно компаративним искуствима земаља региона и ЕУ. Такође, овим документом је прецизиран дјелокруг Министарства јавне управе, Министарства европских послова, Министарства економије и усаглашен дјелокруг Министарства спорта са пословима у области младих које је ово Министарство преузело од Управе за спорт и младе.

Влада није прихватила Извјештај о стању рјешавања управних ствари у 2015. години.

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде је у оквиру расправе о овој тачки дневног реда констатовао да је и прошле године извјештај враћен и то два пута и подсјетио да је још тада био циљ да се дође до мјера које могу повећати ефикасност рада, транспарентност и повјерење грађана у рад јавне управе. Због тога се инсистирало да наредни извјештаји садрже одговоре на кључна питања, што се није догодило ни у најновијем извјештају.

Предсједник Владе је у оквиру расправе о овој тачки дневног реда рекао ће Влада свеобухватно сагледати и питање мјеста инспекције у систему јавне управе. Премијер је предложио да Влада не усвоји Извјештај, указавши на неприхватљиве аспекте управног инспекцијског надзора прије свега у општини Колашин. 

Министарка јавне управе је информисала Владу да је од преузимања дужности затекла велики број предмета по жалби по којима није поступано у складу са прописима као и да се највећи број предмета тицао општине Колашин. Имајући у виду иницијативу синдиката из органа локалне управе министарка је навела да је наложила управни надзор читавог органа управе, а посебно стављање тежишта на Комисију за жалбе јер је увид у документацију показао да је одређена документа потписало ненадлежно лице.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење о именовању Владимира Бератовића за савјетника предсједника Владе.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о адвокатури. У циљу усаглашавања са правном тековином Европске уније, предложеним рјешењима ће се обезбиједити услови за бављење адвокатуром у Црној Гори за адвокате из држава чланица Европске уније. Такође, обезбиједиће се и усаглашавање са европском правном тековином у области слободе конкуренције у погледу давања сагласности Владе за усвајање адвокатске тарифе.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о облигационим односима. Предложеним рјешењима су прецизиране одредбе које уређују концепт права нематеријалне штете и унапријеђене одредбе које се односе на грађанско-правни аспект заштите права личности. У складу са тим, предложена је нова дефиниција штете, потпуна заштита права личности физичког лица, прописани захтјеви којима се може тражити грађанско-правна заштита и одређивање привремене мјере према одређеном лицу, у циљу спречавања повреде права личности.

У циљу извршавања обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и усклађивања националног законодавства из области пољопривреде с релевантним прописима Европске уније, Влада је утврдила Предлог закона о шемама квалитета пољопривредних и прехрамбених производа. У складу са урврђеним одредбама, дефинисане су сљедеће шеме квалитета пољопривредних и прехрамбених производа: ознака поријекла; географска ознака; ознака гарантовано традиционалних специјалитета; ознака виши квалитет; ознака планински производ и ознака са моје фарме.

Влада је усвојила Стратегију образовања наставника у Црној Гори (2017-2024) са Акционим планом за 2017. и 2018. годину. Основни циљ овог документа је креирање политика и пракси иницијалног и континуираног образовања наставника, које ће обезбиједити наставницима подршку у остваривању њихове комплексне улоге и припремљености за васпитно-образовни рад од којег зависи квалитет, трајност и примјењивост знања која ће ученици стећи на свим нивоима образовања, лични и професионални развој ученика, њихова социјална укљученост и спремност на активно грађанство.

Влада је на данашњој сједници усвојила и Предлог стратегије заштите од јонизујућег зрачења, радијационе сигурности и управљања радиоактивним отпадом за период од 2017 – 2021. године с Предлогом акционог плана за период од 2017 – 2021. године.

Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области енергетике – истраживање и производња угљоводоника у подморју Црне Горе. У Информацији је констатовано да су компаније Ени и Новатек, након закључења Уговора о концесији, основале дјелове страних друштава у Црној Гори, те да се тренутно налазе у поступку успостављања организационих структура које ће изводити и надгледати активности истраживања угљоводоника. Концесионари су већ платили накнаду за површину која се користи на основу уговора о концесији за 2016. годину, у укупном износу од 109.006 еура, а до краја ове године дужни су да плате и накнаду за наредну.годину, у укупном износу од 368.400 еура. Током 2017. године концесионари ће радити на припреми планске документације и добијању неопходних сагласности, док ће физичка истраживања на терену почети у 2018. години.

Усвојена је и Информација о приоритетним развојним пројектима из области пољопривреде.

Влада је донијела Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације. Уредбом се регулише начин одређивања јединичне накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације и расподјеле средстава прикупљених од накнаде, као и ближи начин одређивања цијене по којој црногорски оператор тржишта продаје снабдјевачима и купцима-самоснабдјевачима електричну енергију од повлашћених произвођача. Такође, Уредбом је као новина утврђен начин одређивања висине накнаде за крајњег купца инсталисане снаге веће од 50 МW и напонског нивоа преко 35 кВ. Примјена Уредбе ће омогућити расподјелу вишка или мањка прикупљених средстава проистеклих у куповини и продаји електричне енергије од повлашћених произвођача.

Одлучено је да сједница Вијећа за националну безбједност, која је била планирана за прву половину јануара, буде одржана сјутра.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?