Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са девете сједнице Владе Црне Горе

Видео: Девета сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: Девета сједница Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је, на данас одржаној деветој сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, дала сагласност на Оперативни план Инвестиционо развојног фонда Црне Горе А.Д. за 2017. годину. Планом је, као главни задатак ИРФ-а, предвиђено да се пласирају средства у укупном износу од 120 милиона еура за реализацију 33 кредитне линије које ће бити усмјерене, прије свега, на повећање броја запослених, као и на очување постојећих радних мјеста. У том циљу, креиран је модел за подршку посебним циљним групама, као што су млади, почетници, жене, високошколци, пољопривредни произвођачи, технолошки вишкови, уз веома повољне кредитне услове. Инвестиционо развојни фонд ће корисницима понудити кредитне линије за: развој предузетништва; подршку постојећим микро, малим и средњим предузећима; подршку предузећима за одржавање или побољшање ликвидности; подстицање конкурентности црногорских производа и услуга на другим тржиштима; реализацију „греен фиелд“ инвестиција; подршку инфраструктурним пројектима, пројектима од еколошког, државног и локалног значаја, као и пројектима из области енергетике и енергетске ефикасности. У расправи је наглашено да је Оперативни план у потпуности усаглашен са економском политиком Владе и реформским активностима усмјереним на снажнији економски развој и обезбјеђење услова за повећање животног стандарда грађана Црне Горе.

Влада је размотрила и усвојила Четврти полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 23. преговарачко поглавље – Правосуђе и темељна права за период јун- децембар 2016. године, са Првим полугодишњим извјештајем о реализацији Оперативног документа за спречавање корупције у областима од посебног ризика, као и Четврти полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 24. поглавље – Правда, слобода и безбједност за период јун - децембар 2016. године. Коментаришући извјештаје, премијер је истакао да европска агенда није само обавеза према ЕУ, него и приоритет у остваривању националне политике, а свака испуњена обавеза представља нову вриједност у земљи. Поручио је да не треба тежити само отварању поглавља, већ испуњавању програмских циљева који треба да доведу до промјена у друштву.

У складу с проширеним изазовима преговарачког процеса са Европском унијом, потребом адекватног праћење обавеза из поглавља 23 и 24 и њихове квалитетније реализације, Влада је донијела Одлуку о измјенама Одлуке о Савјету за владавину права.

Влада је усвојила и Шести национални извјештај о примјени Измијењене Европске социјалне повеље за 2016. годину. У дискусији је констатовано да редовно испуњавање обавеза о примјени овог медјународног уговора представља својеврсну припрему Црне Горе за обавезе које ће земља морати да испуни након приступања Европској унији. Укључивање начела Повеље у унутрашњи правни поредак, показује спремност Црне Горе да буде дио демократских друштава која се залажу за изградњу правне државе и неселективну заштиту пуног обима.

У оквиру усаглашавања националног законодавства са правном тековином Европске уније, Влада је утврдила Приједлог закона о здравственој инспекцији. Предложеним документом, између осталог, стварају се услови за спровођење инспекцијског надзора у области узимања и пресађивања људских ткива, ћелија и органа, као и обезбјеђивања крви, које важећим законом нијесу биле уређене, те прописују овлашћења здравственог инспектора.

Министар саобраћаја и поморства поднио је усмену информацију о динамици радова на аутопуту Бар-Бољаре. Министар је истакао да је у разговорима са представницима извођача радова и надлежних Владиних тијела договорена динамика која ће дати видљиве резултате на терену, као и да се захтјеви за издавање потребних дозвола рјешавају у најкраћем року, чиме се стварају услови за интензивирање радова на читавој траси.

У оквиру кадровских питања, Влада је допунила састав Савјета за приватизацију и капиталне пројекте. За чланове Савјета именовани су Зоран Пажин, потпредсједник Владе и министар правде, и Владимир Бератовић, савјетник предсједника Владе за стране инвестиције.

На сједници је одређена Владина делегацију која ће присуствовати обиљежавању годишњице жељезничке несреће на Биочу, а чиниће је министри саобраћаја и поморства, економије и унутрашњих послова.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?