Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Здравствене установе Црне Горе преузеле 12 амбулантних возила из донације НР Кине

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Народна Република Кина донирала је данас, 20. јануара 2017. године, Црној Гори 12 амбулантних возила, и то здравственим установама из Андријевице, Берана, Бијелог Поља, Цетиња, Колашина, Мојковца, Никшића, Плава и Жабљака. Овом значајном донацијом ће се остварити вишеструки позитивни ефекти на здравствени систем, доприносећи повећању ефикасности једног од најзначајнијих сектора система и унапређењу бриге о пацијентима.

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић и амбасадор НР Кине у Црној Гори Њ. Е. Цуи Џивеи потписали су Потврду о примопредаји 12 амбулантних возила са пратећом медицинском опремом. Кинески амбасадор Цуи се тим поводом захвалио свима који су допринијели реализацији овог пројекта, и нагласио да, имајући у виду традиционално добре и пријатељске односе двије државе, ова донација „представља одраз емоција кинеског народа према црногорском“. Подсјетио је такође да је НР Кина већ донирала Црној Гори у вриједности од 14 милиона Еура у претходном периоду, и то кроз пројекте инсталације соларне расвјете на Цетињу и у Котору, изградње бициклистичке стазе у Подгорици, донације царинског скенера, и многе друге. „Убудуће наша амбасада и ја лично ћемо се трудити да добијемо још више донација за Црну Гору у оквиру својих могућности“, рекао је амбасадор Цуи.

Потпредсједник Симовић је истакао да свједочимо наставку подршке НР Кине народу Црне Горе, овај пут у веома важној и осјетљивој области, као што је здравство. Подсјетивши на бројне примјере подршке НР Кине нашој земљи, нагласио је да су то „више него јасни знаци разумијевања наших пријатеља из Кине, Народне Републике Кине, Владе Кине, у односу на оно што је потреба убрзања укупног економског развоја Црне Горе“.

Према његовим ријечима, на темељу свега тога реализује се капитална, стратешка и историјска инвестиција у Црној Гори, односно пројекат изградње ауто-пута, који се реализује кроз механизам „16+1“ у којем је Црна Гора, као најмања држава, од укупног расположивог кредитног фонда повукла укупно 10% од свега онога што је било на располагању за свих 16 држава које учествују у том механизму. Најавио је спремност Црне Горе да кроз наведени механизам реализује још пројеката, посебно у дијелу развоја саобраћајне инфраструктуре. „Оно што је посебно важно, сигуран сам да ћемо у наредном периоду заједно свједочити јачој динамици изградње дионица на ауто-путу, реализацији и испуњавању уговорених обавеза, и заједнички се радовати сваком километру изграђеног уговореног ауто-пута, сваком новом мосту, сваком тунелу“, рекао је потпредсједник Симовић. Изразивши захвалност НР Кини за ову донацију, чија је вриједност око 615.000 Еура, истакао је да ће ових „12 возила побољшати здравствену услугу у здравственим институцијама које добијају ова возила, возила која ћемо сријетати по црногорским друмовима и која ће значити квалитетнију здравствену услугу и истовремено увијек одашиљати поруку пријатељства Кини из Црне Горе“.



 
Служба за односе са јавношћу Црне Горе

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?