Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 11. сједнице Владе Црне Горе


      
Влада Црне Горе је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић,усвојила Извјештај о реализацији инвестиционих пројеката по основу Уредбе о подстицању директних инвестиција за 2016. годину. У извјештају је наведено да укупна вриједност пројеката за које су закључени уговори о коришћењу средстава за подстицање директних инвестиција износи 7,18 милиона еура, а њиховом реализацијом предвиђено је отварање 253 нова радна мјеста у наредне три године. У дискусији је наглашено да бесповратна средства која ће Влада за ову намјену исплатити корисницима, уколико буду испуњавали уговорене обавезе, износе укупно 1,48 милиона еура, а да је до сада исплаћено 681.333 еура. 

Усвојен је и Извјештај о реализацији Националног акционог плана коришћења енергије из обновљивих извора до 2020. године, за период 2014 - 2015. године и донијела Годишњи план подношења захтјева за издавање енергетских дозвола у 2017. години. У складу са обавезама које проистичу из чланства у Енергетској заједници, Црна Гора се јасно опредјелила за смањење увоза електричне енергије, сигурност снабдијевања и смањење емисије гасова са ефекатом стаклене басте, па је, у складу с тим, креирана и политика подршке развоју пројеката за производњу енергије из обновљивих извора и постављен национални циљ да у 2020. години достигне удио од 33 одсто енергије из обновљивих извора у укупној финалној потрошњи енергије. Анализирајући податке из Извјештаја, Влада је констатовала да је Црна Гора скоро у потпуности остварила постављени циљ и закључила да треба обуставитиу пријем нових захтјева за издавање енергетских дозвола у овој години, као и да активности треба усмјерити на обраду захтјева који су већ у процедури. 

На основу Закона о буџету и фискалној одговорности, као и Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину Влада је донијела Одлуку о задуживању и давању гаранција Црне Горе за 2017. годину, којом су створени процедурални услови за реализацију планираних финансијских аранжмана у законом утврђеним износима. 

Влада је усвојила Програм изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2017. годину, којим је за текуће одржавање грађевинске и електротехничке структуре, управљање и регулисање саобраћаја издвојено укупно 6,8 милиона еура. Такође, Влада је донијела и Одлуку о додјели Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса. Овим Уговором обавеза пружања услуга превоза путника од јавног интереса додјељује се АД „Жељезнички превоз Црне Горе” на период од годину дана, док накнада за покривање дијела трошкова за пружање јавне услуге износи 2,8 милиона еура. 

На сједници је утврђен Предлог закона о измјени Закона о регуларизацији неформалних објеката. Измјенама је предвиђено да ће се примјена Закона одложи од 31. јула 2017. године, како би се испунили неопходни технички предуслови. 

Влада је утврдила Акциони план за имплементацију Стратегије за борбу против трговине људима за 2017 – 2018. године. Овим документом су планиране активности усмјерене на реализацију стратешких приоритета у борби против трговине људима и дјецом, унапређење правног и институционалног оквира и јачање капацитета за сузбијање трговине људима. Дефинисане су конкретне мјере за јачање међународне сарадње и међусекторско дјеловање, квалитетну идентификацију жртава, њихову заштиту и реинтеграцију у друштво и ефикасно гоњење и кажњавање починилаца кривичног дјела трговине људима. 

Донијет је и Акциони план за реализацију Одлуке Комитета УНЕСЦО, донијете у Истанбулу, јул 2016. године, која се односи на културно-историјскоподручје Котор

Влада је усвојила Информацију о иницијативи за оснивање транспортне заједнице у региону Западног Балкана и формирала Тим за вођење преговора о тој иницијативи у саставу: Ангелина Живковић, генерални директор Директората за државне путеве у Министарству саобраћаја и поморства – координатор, Љубо Кнежевић – савјетник Предсједника Владе, Драгана Гарбин – Министарство вањских послова, Лидија Шпадијер – Министарство финансија, Андреј Орландић – Министарство европских послова и Ивана Војиновић – Министарство одрживог развоја и туризма. 

У оквиру кадровских питања, Влада је именовала Салка Лубодера на мјесто савјетника предсједника Владе. 

Министар саобраћаја и поморства поднио је усмену Информацију о преговорима са Републиком Азербејџан везано за изградњу моста Вериге. Тим поводом, Влада је задужила министра да ажурира састав експертско-преговарачког тима, с обзиром да постоји интересовање за реализацију пројекта.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?