Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

БЕОГРАД: Марковић - Односи ЦГ и Србије набољи у 20 година; Вучић - ЦГ у НАТО-у није пријетња по Србију

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  

Предсједници Влада Црне Горе и Србије Душко Марковић и Александар Вучић саопштили су данас на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија у Београду након званичних разговора да су односи двију држава добри и пријатељски, и да има простора за њихово унапређење.

„У овом тренутку билатерални односи Србије и Црне Горе су најбољи не у посљедних десет година од обнове независности него посљедњих у двадесет година. И не желим да скривам своју захвалност напорима које је учинио предсједник Владе Србије да дођемо у такву ситуацију. То је не само квалитет који ћемо чувати него је то основа коју ћемо надограђивати и учинити све да и Србија и Црна Гора буду још ближе и да ка квалитетан начин развиојају своје потенцијале на добробит грађана и Србије и Црне Горе“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер Вучић је рекао, обраћајући се нашем премијеру, да је захвалан и поносан на чињеницу да је предсједик Марковић за прву посјету некој страној држави у функцији премијера одабрао управо Србију. Предсједник Владе Црне Горе одговорио је да таква одлука није нимало случајна и да би било неприродно да предсједник Владе Црне Горе за своју прву билатералну посјету не одабере Републику Србију.

Аутопут: повезивање заједнички интерес

Предсједници Марковић и Вучић су сапоштили да су двије државе спремне да наставе градњу аутопута који би требало да их повеже.

„Што се тиче саобраћаја и инфраструктуре за нас су од кључног значаја две ствари. Најпре то је ауто пут Београд-Подгорица-Бар. Ви знате да ћемо ми до пролећа следеће године ових првих 120 Км до Чачка имати завршено. Остаје нам деоница Београд-Пожега – 31 Км и деоница Пожега Бољаре од 107 Км. Наравно то је за нас, посебно та деоница Пожега-Бољаре због мање становништва прилично тешка, веома скупа, ужасно скупа, али ми смо, и то желим да кажем због грађана Црне Горе, и оних на северу Црне Горе и оних на југу Црне Горе, не сам ода смо заинтересовани већ да је то једна од суштинских ствари на којима ћемо да радимо у наредном периоду“ – рекао је предсједник Владе Србије.

Премијер Марковић је рекао да ће наша земља одмах након приоритенте дионице Смоковац-Увач-Матешево градити дионицу до Андријевице.

„Већ смо у преговорима и имамо обезбијеђена средства за тај пројекат. Радује ме Ваша одлучност да ћете без обзира на финансијске и друге изазове ићи у правцу спајања. То није важно само за наше економије него и за наше грађане. Брже ћемо долазити једни до других и то ће стварати нове прилике персонално за грађане“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијери су истакли заједничке интересе за сарадњу у области обнове пруге, у туризму као и у енергетици.

Политичке теме: ЦГ спремна да допринесе дијалогу Београда и Приштине

Говорећи о политичким питањима, домаћин, предсједник Владе Србије је рекао да обје земље имају заједнички вањскополитички циљ – чланство у Европској унији, и да Србија не сматра пријетњом намјеру Црне Горе да ускоро постане чланица НАТО-а.

„Црна Гора је на путу да постане чланица НАТО-а. Србија то није, Србија жели да очува своју неутралност. Србија поштује суверену одлуку Црне Горе као што Црна Гора поштује одлуку Србије да буде војно неутрална и да не тражи пријем у члнство НАТО-а. Мислим да то говори о међусобном поштовању и коректном односу. Свако има право да доноси своје одлуке. А ми њихове одлуке не доживљавамо као било какве претње Републици Србији“ – рекао је предсједник Владе Србије Александар Вучић.

Предсједик Марковић захвалио се Србији и прдсједнику Вучићу на квалитетној сарадњи у области правосуђа рекавши да је то важно за успостављање владавине права и правне сигурности генерално и у Србији и у Црој Гори и у региону.

Рекао је да је на састанку са премијером Србије као тему отворио ситуацију у региону Западног Балкана и да су се сагласили да сви морамо учинити све како би у Региону били оибезбијеђени мир и стабилност као предуслов за развој.
   
„Ми поздрављамо у Црној Гори и пажљиво пратимо шта премијер Вучић и српска Влада раде када су у питању односи између Приштине и Београда и потпуно вас подржавамо у том смислу и спремни смо и да сами дамо допринос том дијалогу. У односу на ова питања дијалог је нешто што нема алтернативу“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

На тему положаја мањина једне земље у другој предсједник Владе Црне Горе је рекао да на ту тему жели да разговара директно са предсједником Владе Србије.

„Црна Гора и ова Влада ће бити снажно посвећена не само очувању и унапређењу српске заједнице него пажљиво ће се односити према ономе што су примједбе које долазе из српске заједнице. Предсједниче, желимо да о тим питањима разговарамо са Вама и Вашом Владом. За тај дијалог нам нијесу потребни посредници ни политичке платформе било које странке“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Питања новинара

На питање новинара из Србије упућено предсједнику Владе Црне Горе да прокоментарише чињеницу да је Црна Гора признала Косово и подржала пријему Косова у УНЕСЦО у контексту чињенице да у Црној Гори постоји бројна српска заједница која се томе противи предсједник Марковић је рекао да поједине одлуке Владе Црне Горе не подржавају ни грађани црногорске националности, али да Влада доноси одлуке за које процијени да су у националном интересу.

„Ми смо некада били заједно, имамо заједничку историју, заједничко насљеђе. Сада морамо да доносимо сасмостално неке одлуке. Те одлуке увијек се не поклапају са заједничким интересима, али је важно да ми око тога разговарамо и када се не слажемо да се разумијемо и да о томе водимо дијалог. С пажњом прихватамо сваку сугестију која у том смислу долази према Црној Гори и црногорској Влади и рекао сам на претходном састанку да ћемо практиковати да у свакој будућој сличној ситуацији сваку одлуку те врсте на вријеме искомуницирамо једни између других и да не стварамо простор, вакум за друге који би то злоупотребљавали“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

На питање медија из Србије о демаркацији границе Црне Горе са Косовом предсједник Марковић је рекао да је Црна Гора свој дио посла завршила и да чека да свој дио посла заврши Косово.

„За нас је то питање ријешено. Граница је утврђена, потписан је Споразум, црногорски Парламент је верификовао. Сада је ствар код парламента Косова. Ми немамо никакву посебну нервозу у вези са тим. Обезбиједили смо и чувамо сваки педаљ наше територије, не желимо да узмемо ни сантиметар туђе територије. Сада смо веома хладнокрвни и чекамо да се тај процес заврши на другој страни“ – рекао је предсједик Владе Црне Горе Душко Марковић на заједничкој конференцији за медије са предсједником Владе Србије Александром Вучићем.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?