Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић за амерички Тајм: Црна Гора се не двоуми за ЕУ и НАТО

Služba za odnose s javnošćuЦрна Гора нема дилему када је у питању њен пут интеграције у НАТО и Европску унију, казао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу за амерички магазин Тајм.

Говорећи за угледни магазин о интеграцијама, али и актуелним политичким приликама и мијешањима и опструкцијама треће стране, предсједник је навео да од октобра прошле године у континуитету имамо опструкције усмјерене ка држави и њеним институцијама, али да морамо да бранимо наш правни и институционални поредак.

На питање новинара да ли актелни геополитички заокрети наводе на преиспитивање одлуке о приближавању Црне Горе Западу, премијер је казао да у том погледу нема дилеме.

„Ми знамо да ће НАТО ући у нову фазу и нови начин дјеловања. Ми такође вјерујемо да ће управо због нове позиције САД-а у свјетској политици и предсједника Трампа НАТО постати још јачи“, рекао је премијер у разговору за Тајм уочи Минхенске безбједносне конференције на којој ће учествовати предсједник Марковић и други највиши државници из Европе и свијета.

ЕУ се, навео је он, суочава са озбиљним проблемима, али ми заиста вјерујемо да ће након окончања преговарачког процеса она изгледати потпуно другачије у односу на то како изгледа данас: „Ми вјерујемо да ће Унија бити боље организована, а њене институције јаче него што је то тренутна ситуација“.

Предсједник је навео и да је важно да Алијаса задржи политику отворених врата за све земље Западног Балкана јер ће то очувати мир у региону, који је потребан за очување стабилности и мира у цијелој источној Европи.

Говорећи о разлозима због којих жели да Црна Гора постане чланица НАТО-а, предсједник је навео да историјска искуства многих конфликата и ратова на овим просторима никада нијесу довела до проналажења било каквих механизама за самоконтролу и рјешење криза.

„Црна Гора је у стратешком смислу веома добро позиционирана. Има излаз на Јадранско море. Неке друге државе, као Словенија, Хрватска и Албанија су већ чланице, а једино Црна Гора није. Имамо веома моћну луку - луку Батр. И ова лука је стратешки веома важна за противнике НАТО, посебно након конфликта у Сирији, када је Русија поочела да тражи добру морнаричку базу у некој од топлијих земаља“, рекао је премијер упитан шта Алијанса добија тиме што дозвољава улазак Црне Горе.

На констатацију новинара да не би требало да чуди зашто се онда Русија толико опире чланству Црне Горе у НАТО и ширењу Алијансе, премијер Марковић је казао да је Русија веома заинтересована за ширење ка Јадрану, а одлука Црне Горе да постане дио другог цивилазијског круга представља пријетњу.

„У питању је стратешки конфликт глобалних интереса, игра моћи између НАТО и Запада, и Русије. Црна Гора је више од 300 година била у пријатељским односима са Русијом и не можемо дозволити да наша територија буде злоупотријебљена да се на било који начин угрози сигурност Русије“, казао је предсједник.

Међутим, како је навео, бранићемно своје интересе и интересе западноевропске заједнице за коју смо се опредијелили: „Омогућити Русији да постане доминантна на Балкану значило би губитак нашег суверенитета, а ми желимо да га задржимо. Тако да нисмо спреми да дозволимо Русији да одлучује умјесто нас и да одређује наш курс дјеловања“.

Одговарајући на питања о дешавањима уочи 16. октобра прошле године и активности везаних за покушај тероризма, предсједник је казао да се Русија умијешала у црногорске изборе и да су отворено подржавали противнике НАТО-а.

„Велика количина новца је нелегалним путем дошла у Црну Гору. Руски званичници отворено су нам пријетили. Њихове сигурносне службе биле су у контакту са политичарима, Православном црквом, невладиним сектором, неким медијима. Креирана је таква атмосфера у којој су прозападне снаге требало да доживе пораз“, појаснио је премијер и навео и да је био планиран и алтернативни сценарио који би, у случају побједе прозападних снага, довео до напада, конфликата и насилног преузимања власти.

Предсједник је појаснио како је откривена завјера и додао да су безбједносне службе земаља чланица НАТО такође потврдиле информације црногорских институција.

„Они су нам помогли да саставимо дјелиће овог сценарија, јер су све операције указивале и на умијешаност треће стране“, рекао је премијер Марковић.

Констатујући да су у појединим дјеловима Источне Украјине 2014. године локални протести против про-западно орјентисане Владе прерасли у велики сукоб у који се умијешала и Русија, новинар Тајма је питао премијера да ли страхује да би се тако нешто могло догодити и у Црној Гори. Премијер је казао да је то модус операнди који Русија користи како би извршила дестабилизацију државе.

„И ми смо свјесни тога. Од одржавања избора у континуитету имамо опструкције усмјерене ка држави и њеним институцијама. Они желе да представе ову Владу бесмисленом, а исто важи и за правосуђе, тужилаштво и институције које се баве спровођењем закона. Ми им то нећемо дозволити, иако знамо да то повлачи одређени ризик. Ми морамо да бранимо наш правни и институционални поредак без обзира на то шта је Русија спремна да уради поводом тога“, навео је премијер Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Линк на интервју: хттп://тиме.цом/4673038/дуско-марковиц-монтенегро-руссиа-нато/?xид=хомепаге

Линк на тему Тајма о Црној Гори и нашем чланству у НАТО-у: хттп://тиме.цом/4672985/мосцоw-руссиа-ус-политицс/

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?