Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Појачани и проширени цyбер напади на портал Владе ЦГ као и више других портала

Портал Владе (www.гов.ме) и портали и подпортали више државних органа Црне Горе, као и портали појединих црногорских медија били су поново у четвртак 16. и у петак, 17. фебруара 2017. изложени серији цyбер напада при чему су јуче и данас напади проширени како по обиму – нападнути су и портали неких црногорских медија, тако и по врсти – поред ДДоС напада покренути су и ТЦП Флоод и ИЦМП Флоод напади.

Надлежне службе у Црној Гори у сарадњи са колегама из партнерских земаља идентификовале су сервисе са којих напади потучу и раде на раде на лоцирању и идентификовању нападача. Јавност ће о резултатима бити правовремено информисана.

Обим и разноврсност напада као и чињеница да су предузети на високостручном нивоу указују да је ријеч о осимишљеној и синхронизованој акцији. Чињеница да су нападнути портали Владе Црне Горе и државних органа као и појединих црногорских медија, како је то учињено и на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, буди сумњу у мотиве напада чији је циљ онемогућавање пласирања информација црногорској и иностраној јавности.

Црногорски портали и мрежна инфраструктура први пут су на овај начин нападнути на дан парламентарних избора, 16. октобра 2016. године да би напади били настављени наредних дана.

Нова серија напада започела је у сриједу, 15. фебруара 2017. године у 11:15. Константни напади трајали су до 19:30. Напади су поновљени 16. фебруара од 09:00. Ова серија напада била је првенствено усмјерена на портал Владе Црне Горе (www.гов.ме) као и на систем заштите портала Владе. Овог пута нападачи су примјенили тзв. ТЦП Флоод и ИЦМП Флоод нападе, који нису као у претходним ситуацијама оптерећивали линкове, већ су упућивали велике пакете података (1.000 пакета по секунди) чиме су поједине сервисе учинили недостпним. Истовремено је нападнут и јавни ДНС (Домаин Наме Сервер). Нападачи су промијенили тип напада након што су огромним бројем захтјева загушили линкове.

Напади су одбијени око 15:00.

Дана 17. фебруара покренута је нова серија напада налик онима претходних дана, с тим што је већина напада брзо одбијена и систем је углавном функционисао стабилно.

Од 16. фебруара напади су, поред портала Владе и државних органа, усмјерени и на портале појединих медија у Црној Гори којима је због тога био онемогућен приступ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ / МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?