Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Зоран Пажин са сарадницима боравио у радној посјети Улцињу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Потпредсједник Владе Зоран Пажин у радној посјети Улцињу (83,4 МБ)

 
 

Видео: Потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са предсједником општине Улцињ - кадрови

Делегација Владе Црне Горе предвођена потпредсједником Зораном Пажином, у чијем саставу су били министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, секретарка министарства правде Нада Станишић, генерална директорица Директората за планирање простора Драгана Ченић, генерални директор Директората за грађевинарство Данило Гвозденовић и шефица Кабинета министра одрживог развоја и туризма Милена Лукић, боравила је јуче у радној посјети општини Улцињ.

Посјета је почела састанком са предсједником Општине Назифом Цунгуом, предсједником Скупштине Општине Љором Нрекићем и потпредсједницима најјужније Општине.

Девастација простора наноси озбиљну штету националним ресурсима и стратешком опредјелјенју да ресурси буду валоризовани за добробит како грађана Улциња, тако и грађана Црне Горе, па је због тога неопходно, у што краћем временском периоду, предузети адекватне мјере према свим актерима процеса дивље градње, како би се заштитио простор и феномен нелегалне градње зауставио, уз поштовање начела правне државе и заштите јавног интереса.

Потпредсједник Пажин је истакао да општина Улцињ има огроман развојни потенцијал и да грађани треба да буду највећи бенефицијари тог ресурса. Влада Црне Горе је спремна да у партнерству са локалном самоуправом, свим правним средствима, спријечи оне који из бахатости и себичних интереса нарушавају јавни интерес, а треба одредити праг или минимум толераниције према онима који граде на свом земљишту ради рјешавања егзистенцијалних потреба, нагласио је Пажин. Он је подсјетио да је Влада на прошлој сједници усвојила Просторно урбанистички план и њиме су створени сви предуслови да се уз важеће законске прописе регулише област нелегално изграђених објеката и почне рјешавање тог проблема.

Предсједник Општине Назиф Цунгу је у име грађана Улциња изразио захвалност Влади Црне Горе, посебно министру одрживог развоја и туризма, који је уложио велике напоре у циљу усвајања Просторно урбанистишког плана за територију општине Улцињ. Додао је да ће овај документ послужити као полазна тачка за даљи развој града, прилив инвестиција и заштиту простора. Изразио је спремност да се што прије уђе у рјешавање проблема нелегалне градње и због тога се посебно захвалио Влади Црне Горе која ће у томе помоћи. Предсједник Цунгу је истакао да Улцињ има огромне потенцијале које је неопходно сачувати и паметно валоризовати, како би грађани Улциња имали најбољу корист од њих.

Учесници састанка су се сагласили да се објекти који се налазе у заштићеним зонама, на енергетским трасама, саобраћајницама и другим локацијама од јавног интереса морају имати највећи приоритет у овом процесу, уз нулту толеранцију за овај вид девастације простора.

Осим нелегалне градње, на састанку је било ријечи и о инфраструктурним пројектима, путној инфраструктури, пројектима водоснабдијевања, канализације, граничних прелаза и другим пројектима од јавног интереса за које је Влада Црне Горе изразила максималну подршку у циљу реализације истих. Такође, било је ријечи и о потенцијалним инвестицијама у области туризма и договорени су основи за сарадњу у циљу анимирања страних инвеститора за улагања на територији општине Улцињ.

Након састанка делегација је обишла четири локалитета – Валданос, Малу и Велику Плажу и Штој, приликом које је имала прилику да види нелегално изграђене објекте и на којим мјестима се они налазе.

Инспектори заштите простора приступили су јуче уклањању привремених објеката на Бојани за које власници немају одговарајућа одобрења и 3 објеката саграђена у маслињацима су запечаћена и донијета су рјешења о рушењу.

Ово је уједно прва радна посјета потпредсједника Пажина којег је Влада задужила да са сарадницима из ресорних министарстава сагледа укупну ситуацију и предузме конкретне мјере и активности у односу на проблем изградње нелегалних објеката у Црној Гори.

Кабинет потпредсједника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику

Yоутубе линк на изјаву потпредсједника Пажина: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=кхгХтгФ5-qс

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?