Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ

Изјава портпарола руског Министарства вањских послова један је у низу покушаја са званичних руских адреса да се без аргумената одговори на наша сазнања да се Москва континуирано мијеша у унутрашња питања Црне Горе.

То је посебно било изражено у сусрет парламентарним изборима 16. октобра и нема потребе доказивати ту неспорну чињеницу. Истовремено, на највишим адресама у Москви примани су представници црногорских опозиционих странака које је замјеник министра вањских послова Русије подржао у идеји организовања антиуставног референдума о чланству Црне Горе у НАТО. Да ли је то мијешање у унутрашње ствари једне суверене државе?

Када портпарол руског МИД-а оцјењује шта су интереси народа Црне Горе – да ли је то мијешање у унутрашње ствари суверене државе?

И коначно, када опсежна тужилачка истрага поводом организовања терористичког акта 16. октобра доведе до имена двојице руских држављана– да ли је за Москву једино прихватљиво да Црна Гора ћути о томе, или би у духу „вишевјековне традиције блиских црногорско -руских контаката“, на које с правом указује портпарол МИД-а, било логично да званични руски органи сарађују у истрази како би се открила пуна истина о овом догађају?

Влада Црне Горе се до сада уздржавала од званичних коментара поводом погоршаних односа са Русијом. Не желимо да проблеме рјешавамо на конференцијама за штампу нити у медијима. Отворени смо за разговор са званичном Москвом о свим питањима која оптерећују наше односе, на бази аргумената и добре воље да се неспоразуми превазиђу али и уважавања права сваке земље да суверено бира свој пут и вањскополитичке оријентације.

Умјесто дијалога на који позивамо, у континуитету из Москве стижу савјети и инструкције шта је у интересу Црне Горе и њених грађана. На тај начин се наноси озбиљна штета црногорско-руским односима. Стога позивамо Министартство вањских послова Русије на стрпљење и уздржаност од неутемељених изјава.

МИНИСТАРТСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?