Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Љумовић учествовао на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе

Објављено: 22.02.2017. 21:33 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Министар културе Црне Горе, проф. мр Јанко Љумовић, учествовао је на министарској конференцији у Тирани, у оквиру албанског предсједавања регионалном иницијативом Савјет министара културе Југоисточне Европе - унапређење културе за одрживи развој.

Савјет министара културе ЈИЕ представља најзначајнију регионалну платфрому у области културне сарадње, која служи размјени искустава, успостављању нових, заједничких модела сарадња и усаглашавању приоритета културних политика. Овај регионални савјет данас окупља 12 држава, пуноправних чланица и двије у својству посматрача. Осим Црне Горе чланице су: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија и Турска.

Министарство културе Републике Албаније и УНЕСЦО канцеларија у Венецији, организатори су овогодишњег састанка у оквиру албанског предсједавања иницијативом. Приоритети албанског предсједавања су Борба против нелегалне трговине културним добрима и Културна баштина као покретач одрживог развоја. Конференцији су између осталих присустовали и представници УНЕСЦО, Савјета Европе и Европске комисије, док је Генерална директорка УНЕСЦО, Ирина Бокова, присутне поздравила путем видео линка, истичући да је ова иницијатива изузетно значајан подстицај за развој културних политика, те да је у претходном периоду Савјета министара културе Југоисточне Европе отворио бројне канале сарадње између области културе и сродних области. Она је такође истакла и значај борбе против нелегалне трговине културним добрима, као један од УНЕСЦО приоритета у овом периоду.

Предсједник Владе Републике Албаније, Еди Рама, који је отварајући конференцију, истакао као изузетно значајан аспект финансирања културе и очувања културног насљеђа, наглашавајући да морамо бити свјесни да је очување насљеђа битније од убрзане изградње објеката на одређеним подручјима која се сматрају атрактивним. Он је истакао и значај сарадње у Региону, те да треба да ùчимо из прошлости како не би понављали грешке када је у питању мир и стабилност у Региону. Премијер Рама је истакао да Регион већ дуго времена живи у времену "агресије ружног" која нарушава културне вриједности и културни диверзитет цијелог Региона, те да постоји јако пуно простора за унапређење сарадње у том дијелу. Истакао је да постоји јако пуно просзора који свједоче о недостатку било какве естетике у градњи, те да ова иницијатива може дати смјернице како да се спријечи убрзани развој "ружног", те да је љепота, заправо, извор одрживог економског развоја. Он се запитао како је могуће да су наши преци имали бољи и љепши осјећај за естетику, што се може јасно видјети из анализе архитектуре кој аје настајала некада и сада. Такође је говорио о значају увођења умјетности у јавне просторе, што приближава културу свима, а са друге стране превазилази традиционалну подјелу дјелатности у којој је култура резервисана само за одређене професије, и обично на маргини друштва.

Министар Љумовић истакао је да се састанак организује у оквиру најзначајније регионалне платформе сарадње у области културе, која представља снажан ослонац развоју и размјењ знања, позитивних пракси и експертиза. Љумовић је нагласио значај сарадње са међународним организацијама УНЕСЦО, Савјетом Европе и Европском комисијом, са којима су у претходном периоду остварени значајни резултати. Он је указао да ревитализација Утврђења Бесац, на Скадарском језеру, представља прво инфрастриктурно улагање у културу из европских фндова у Црној Гори, те да је ово модел коме треба тежити када је у питању финансирање културе. Он је говорио и о значају оснивања Филмског центра Црне Горе за даље унапређење кинематографије у Црној Гори, али и истакао значај Региона као "цинема" дестинације. Министар Љумовић је говорио о одговорности јавних политика за културни диверзитет, који је суштинска одлика Југоисточне Европе. Љумовић је истакао значај тема албанског предсједавања, наглашавајући да је борба против нелегалне трговине културним добрима тема за коју је потребна синхронизована сарадња многих ресора, те да је одрживи развој концепт ка коме треба тежити када је у питању сарадња са другим ресорима.

Конференција у Тирани резултирала је усвајањем Декларације, која ће бити значајан подстрек остваривању усаглашених циљева и осмишљавању активности које ће допринијети њиховој реализацији. Декларација фокусира прироритете регионалне сарадње у свим областима културе, и истиче значајне потенцијале за даље унапређење сарадње између области културе, са туризмом и образовањем.

На маргинама министарске конференције Савјет министара културе Југоисточне Европе - Унапређење културе за одрживи развој, која се одражава у Тирани, од 21-22. фебруара, министар културе Црне Горе, проф. мр Јанко Љумовић, сусрео се са министром културе Републике Србије, Владаном Вукосављевићем. На састанку је било ријечи о могућностима заједничког представљања издаваштва двије државе на интернационалним сајмовима културе, као и развоју кинематографских и позоришних копродукција, са посебним фокусом на фестивалску сарадњу. Министри су такође закључили да ову годину треба искористити за заједничко обиљежавање јубилеја 110 година од рођења Петра Лубарде, чије је стваралаштво оставило трајан траг у култури обје државе. Закључено је и да програми сарадње у области културе морају бити материјализовани конкретним активностима у наредном периоду, па се у наредном периоду очекује интензивирање сарадње у том смислу.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?