Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић високо оцијенио динамику и квалитет радова на приоритетној дионици Аутопута

Објављено: 04.03.2017. 20:17 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Приликом данашње посјете градилишту тунела Клопот на приоритетној дионици Аутопута, предсједник Владе Душко Марковић је истакао да се непосредно увјерио да су радови на том захтјевном градилишту веома интензивни, да се спроводе по највишим стандардима и веома квалитетном динаником, те да се на више од половине дионица интензивно ради преко 24 км трасе.

„Не да сам задовољан, него сам импресиониран“, нагласио је премијер Марковић.

„Наша ревизиона комисија интензивно ради и убрзо ће бити у прилици да одговори на друге захтјеве извођача и вјерујем да се све одвија по плану. И вјерујем да ће инвестиција у овај пројекат који је најзначајнији и највећи у историји Црне Горе, бити реализован у складу са нашим очекивањима и обавезама из Уговора. То ће бити капитално важно за Црну Гору, за њен развој, за побољшање квалитета њених грађана“, рекао је Премијер. 

Говорећи о броју ангажованих црногорских радника и предузећа, Премијер је оцијенио да се сви елементи уговора извршавају на ваљан начин. Министарство саобраћаја је издало 61 сагласност за увођење 73 домаће компаније на градилиште, као и да је у јануару било ангажовано од 226 до 230 црногорских грађана, што се кретало у складу са уговорном обавезом од 30 одсто, казао је предсједник Марковић.

Он је изразио очекивање да ће у овој години бити повучена сва средства која су предвиђена капиталним буџетом за изградњу приоритетне дионице Аутопута.

„Ја желим да у овој години свих 194,3 милиона еура, које смо капиталним буџетом одвојили за Аутопут, буду потрошена. То је наш циљ...Извођач и ми као инвеститори имамо намјеру да у овој години ангажујемо више од 200 – 300 милиона еура, што гарантује да ће се радови одвијати у најбољој могућој динамици“, рекао је Премијер.

Он је констатовао да сарадња, како између одговарајућих институција и државних органа који су укључени у пројекат, тако и са извођачима, функционише веома добро, да стручни тимови заједнички сарађују, те да се дају брзи одговори на све изазове које градилиште поставља пред извођаче, а потврда за то је и слика која се може видјети на градилишту. Премијер је подсјетио да је до сада издато 9 дозвола, од укупно 19 подсекција сви захтјеви су у завршној обради изразивши увјерујење да ће до краја марта највећи дио тога посла бити завршен.

Коментаришући кредитни аранжман у доларима, предсједник Марковић казао је да нема потребе да страхујемо прије времена: „Може се десити да једног тренутка то буде у нашу корист, а не на штету Владе... У сваком случају Министарство финансија веома пажљиво прати тај сегмент и ми ћемо, ако буде било потребно, у том смислу, имати ваљан одговор“.

Када је ријеч о експропријацији земљишта, Премијер је појаснио да се на тако великом градилишту могу појавити проблеми који се тичу потребе накнаде експропријације. Она се ради у складу са законом и ниједан грађанин неће остати да не буде обештећен и да неће добити правичну накнаду за земљиште које буде издао, нагласио је он. 

Предсједник Марковић је изразио задовољство оним у шта се непосредно увјерио на градилишту и информацијама које је добио од одговорних инжењера, констатујући да је ЦРБЦ озбиљна свјетска компанија која се представила Црној Гори на најбољи могући начин.

„Наш ће интерес бити чим завршимо приоритетну дионицу да пређемо на дионицу Андријевица-Бољаре и истовремено разговарамо са Владом Србије да они са њихове крену према нашој граници“, закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




 




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?