Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Сарајеву: Црна Гора апсолутно посвећена регионалној сарадњи, ЕУ да појача присуство на Балкану

Објављено: 16.03.2017. 19:49 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   
    
Излагање предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на састанку предсједника влада земаља Западног Балкана у Сарајеву можете преузети овдје.
         
   
 
Црна Гора је апсолутно посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима, како кроз даље развијање билатералне сарадње, тако и кроз учешће у регионалним иницијативама и структурама, казао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку премијера Западног Балкана који се одржава у Сарајеву.

Он је указао на то да је пажња Европске уније ка Западном Балкану попустила. 

„Када то кажем имам у виду да је европска перспектива Региона донекле „запела“ у административном, односно формалистичком приступу процесу проширења, умјесто снажног фокусирања на магистралне, стратешке одлуке и умјесто недвосмислене подршке проевропским политичким снагама у државама Западног Балкана”, казао је премијер.

Предсједник Марковић је истакао да се понекад стиче утисак да је преовладало мишљење да ће се процес проширења одвијати, макар и споро и рутински, без обзира на турбуленције у самој Европској унији; без обзира на снажан уплив тзв. треће стране на Западни Балкан; и коначно, без обзира на јачање антиевропских снага у нашем Региону.

„Моје увјерење је да се Западни Балкан не може придруживати Европској унији ни споро, ни рутински”, навео је предсједник Марковић.

Он је исказао очекивање да, упркос својим изазовима, Европа појача своје присуство у региону, да процес проширења не успорава због формалних, бирократских или ма којих других разлога, који нијесу суштинске природе, већ да афирмише квалитетно урађен посао сваке државе у преговарачком процесу и на тај начин држи отвореним своја врата за Западни Балкан.

Говореци о економији, премијер је истакао да је за Владу императив динамизирање економског раста, засновано на јачању фискалне и финансијске стабилности и унапређењу конкурентности економије.

Навео је да је Црна Гора направила битан искорак у области енергетике, а пројекат електроенергетског повезивања са Италијом, и даље са ЗБ сусједима, навео као добар примјер пројеката потребних региону.

“Полазећи од позитивних искустава у раду Енергетске заједнице, која уз одговарајућа унапређења, може бити модел за јаче повезивање и хармонизацију правила у области инфраструктурних дјелатности са правилима и праксом ЕУ, Црна Гора је 10. фебруара 2017. парафирала Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице. Надам се да ће све преостале стране благовремено парафирати овај нацрт како бисмо га потписали на Самиту у Трсту 12. јула”, казао је предсједник Марковић.

Ријешени смо, како је навео, да у области саобраћаја, поред ове веома битне регионалне активности, направимо одређени напредак и на националном нивоу. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 
Yоутубе линк - Говор ПВ Душка Марковића: хттпс://yоуту.бе/УЈqQxWЈВп6У
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?