Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на састанку у Главном граду: Администрација да уклони бизнис баријере

Објављено: 22.03.2017. 01:12 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   
       
Локална и државна администрација морају да буду ефикасније и уклоне бизнис баријере како би пуном реализацијом постојећих, али и привлачењем нових инвестиција обезбиједили нова радна мјеста и бољи квалитет живота грађана, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на радном састанку са градоначелником Главног града Славољубом Стијеповићем.

На састанку, којем су присуствовали чланови Владе и руководство Главног града, разговарано је о начину на који се могу превазићи бројни изазови који успоравају развој града и црногорског друштва, али и свеукупан раст економије државе.

Предсједник Марковић је поздравио активности градоначелника Стијеповића и менаџмента града на доприносу у остварењу укупних циљева државне политике.

На констатацију градоначелника Стијеповића да су први дио свог манадата искористили за јачање директније и ближе сарадње са грађанима, предсједник Марковић је нагласио потребу завршетка свих почетих и најављених инфраструктурних пројеката. Подсјетио је на 100 милиона еура опредијељених у капиталном буџету за побољшање инфраструктуре без које нема укупног бољитка у држави.

Договорена је ближа сарадња и више разумијева по питању законодавних активности у области јавних набавки, превоза у друмском саобраћају, бизнис зона, комуналних накнада, уређења простора и просторних планова као и других области који ће Главни град учинити доступнијим и пожељнијим за квалитетан живот и привредне активности. Ово посебно имајући у виду, како је истакао градоначленик Стијеповић, да је Подгорица административни, економски, културни центар Црне Горе.

На састанку је посебно наглашена потреба изградње колектора за пречишћавање отпадних вода, али и снажнијег развијања путне инфраструктре, посебно на излазима из града, како би она могла да прати побољшања на државним путевима. У том контексту, истакнут је значај булевара у Доњој Горици, заобилазнице у Голубовцима као и реконструкција старог пута према Даниловграду. Похваљено је интензивирање радова на ауто-путу чија ће изградња бити од посебног значаја за даљи развој Главног града и његову повезаност са сјевером државе.

Говорећи о овој теми, саговорници су се сагласили да рјешавање имовинско-правних спорова мора имати приоритет како се не би угрозила динамика радова и развоја. Иако је евидентан помак, Управа за некретнине је најавила интензивирање активности у овој области.

Појашањавајући комплексност укупне политичке и економске ситуације у којој се налази Црна Гора, предсједник Марковић је казао да је обавеза сваке власти да проблем рјешава без обзира на то ко их је и када направио.

Као конкретан повод за ово подсјећање, премијер је навео проблем који Главни град Подгорица има са једним бројем грађана који живе у дијелу насеља Загорич. Он је навео да садашња локална власт није произвела проблем настао прије више од двије деценије, те који је подгријан толерисањем нелегалне градње.

Не улазећи у детаље проблема, навео је да се њиме баве одговарајући тимови Владе и општине, али је нагласио да се проблем не може игнорисати већ да се мора ријешити у складу са законом, правично и на трајан начин како не би остао као терет некој будућој локалној власти.

На састанку је заједнички констатована неопходност непосредне, блиске и интензивне сарадње локалне и извршне власти, али и оцијењено да је потребно интензивирање комуникације са другим гранама власти како би се на бржи и квалитетнији начин превазилазили сви изазови који оптерећују рад органа али и умањују квалитет живота грађана.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?