Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 18. сједнице Владе Црне Горе

 

Влада Црне Горе је на данас одржаној, осамнаестој сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама Закона о основама обавјештајно безбједносног сектора Црне Горе. Измјенама је прописана надлежност Вијећа за националну безбједност да припрема и Влади доставља на утврђивање предлог националне листе означених лица чија ће новчана и друга средства бити предмет мјера замрзавања у складу са Законом о међународним рестриктивним мјерама. Поред усаглашавања са резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација, предложеним текстом су поједине одредбе прецизније дефинисане, како би се обезбиједила њихова ефикаснија примјена.

Влада је утврдила Предлог Закона о измјени и допуни Закона о финансирању локалне самоуправе, којим се омогућава повећање процента дозвољеног лимита задуживања општина са 10 на 25 одсто, искључиво у циљу реализације капиталних пројеката и пружања подршке развоју општина које имају позитивне финансијске показатеље.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Црне Горе, којим је предвиђено да Тузи добију статус самосталне општине. У расправи је истакнуто да се на тај начин јача право на локалну самоуправу грађана са подручја Тузи и гради друштво на принципима децентрализације као једно од основних принципа Европске повеље о локалној самоуправи. Овај закон ће се примјењивати од 1. септембра 2018. године. У циљу усаглашавања са овим законом, на данашњој сједници Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Главном граду.

Донијета је Уредба о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе. Измјенама је прописано дапослови из надлежности Генералног секретаријата Владе Црне Горе који су се обављали у оквиру унутрашњих организационих јединица - Канцеларије за борбу против трговине Ијудима и Канцеларије за сарадњу с невладиним организацијама, прелазе у надлежност Министарства унутрашњих послова односно Министарства јавне управе. Дирекција јавних радова овом Уредбом позиционирана је у надлежност Министарства одрживог развоја и туризма. Агенција за заштиту природе и животне средине постаје орган управе у саставу Министарства одрживог развоја и туризма, а Завод за интелектуалну својину постаје орган управе у саставу Министарства економије. Послови који се односе на спровођење инспекцијског надзора у области пољопривреде и рибарства и пренијети су у надлежност ресорног Министарства. Такоде, овом Уредбом је прописано ново радно вријеме у органима државне управе од 7:00 до 15:00 часова.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу, ради његовог усклађивања са новим Законом о управном поступку и отклањања одређених недостатака који су уочени у досадашњој примјени важећег закона.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоју. Измјенама и допунама Закона, поред осталог, прописана је могућност да послове од јавног интереса у пољопривреди може да врши и Министарство пољопривреде и руралног развоја, које би преузело запослене из Службе у биљној производњи и Службе за селекцију стоке који су до сада вршили савјетодавне послове у пољопривреди.

У циљу стварање предуслова за унапређење стања у области водоснабдијевања на систематичан, свеобухватан и економичан начин, Влада је усвојила Пројекцију дугорочног снабдијевања водом Црне Горе до 2040. године. Основни ефекти који се желе постићи су смањење губитака, обезбеђење додатног резервоарског простора и изградња постројења за третман воде за пиће. У складу са тим, Влада је задужила Министарство одрживог развоја и туризма, да у оквиру листе приоритетних инфраструктурних пројаката из области животне средине Западнобалканског инвестиционог оквира, припреми предлог пројекта „Унапређење водоснабдјевања у Црној Гори” у складу са предвиђеним мјерама.
Влада је на данашњој сједници донијела План припреме љетње туристичке сезоне за 2017. годину. Дефинисање овог плана има за циљ да се кроз сарадњу институција на државном, локалном нивоу, као и кроз сарадњи са туристичким привредницима, обезбиједе квалитетни предуслови и остваре што бољи, прије свега, финансијски ефекти и минимизирају евентуални недостаци из претходних сезона. Планиране активности односе се на побољшање путне инфраструктуре, доступности, унапређење инфраструктуре за уредно снабдијевања електричном енергијом и водом, побољшање понуде на плажама, диверзификацију туристичког производа, као и промотивне активности Националне туристичке организације и локалних туристичких организација.

Донијета је Одлука о преносу права својине на непокретности у својини Црне Горе – Синдикату безбједоносних институција, без накнаде, ради реализације пројекта стамбене изградње објеката на урбанистичким парцелама 78 и 2090/1084 у оквиру ДУП-а „Коник-Стари Аеродром”. Одлуком се стварају услови за изградњу 270 станова за службенике безбједносних институција. У расправи је наведено да је „Синдикат безбједоносних институција“, као заједничко тијело синдикатā Министарства унутрашњих послова, Управе полиције, Агенције за националну безбједност и Полицијске академије, донијело документе, којима се дефинишу заједничка права и обавезе, као и процентуално учешће четири органа у односу на број запослених, по мјесту рада, и то на сљедећи начин: Синдикату Управе полиције припада 77 одсто, Синдикату Министарства унутрашњих послова 13, Синдикату Агенције за националну безбједност 7 и Синдикату Полицијске академије припада 3 одсто. Министарство унутрашњих послова, поред осталог, обезбиједило је и подршку Главног града у ослобађању плаћања дијела комуналија.

Влада је одложила одлучивање о Приједлогу закона о измјени Закона о ревизији средстава из фондова Европске уније.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?