Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић у Подгорици отворио сајам образовања, послова и пракси „Дани каријере“

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић поручио је младим људима у Црној Гори да на путу проналаска запослења и изградње каријере „вриједно раде и никада не одустају“. Он је истакао да ће млади на том путу имати пуну подршку Владе која, вођена истим принципима, одговорно ради на стварању услова за креирање радних мјеста и могућности за стицање нових знања и вјештина. 

Овом поруком потпредсједник Симовић данас је отворио сајам образовања, послова и пракси „Дани каријере“ у Подгорици, пројекта који окупља оне који су у потрази за послом или желе нови посао, послодавце и образовне институције.

“Влада и цијели Владин тим одговорно раде на стварању услова за креирање радних мјеста и никада, баш никада, не одустајемо. Не одустајемо, јер свако радно мјесто доживљавамо као прилику да један човјек ради за своју и егзистенцију своје породице. За своје професионално доказивање и свој напредак, а тиме и за напредак цијелог друштва. Због тога сам и данас у име Владе овдје са вама. Не због протоколарног обраћања, већ са циљем да у отвореном разговору: и са послодавцима, и са студентима, и са онима који траже посао, пажљиво освијетлимо све могућности и објективно уочимо све слабости и баријере, како би их што прије и ефикасније исправили”, казао је потпредсједник Симовић.

Умјесто протоколарног говора, потпредсједник се младим људима овом приликом обратио дијелећи лично искуство. Истичући да му је, управо, особина да вриједно ради и да никада, баш никада, не одустаје, била значајна током школовања, а касније и у примјени стечених знања у пракси. Симовић је казао да су научене лекције плод особина које станују у нашим породицама, традицији и које се преносе са генерације на генерацију. То је, како је додао, својствено свим друштвима која теже ка напретку.

Потпредсједник Владе је изразио увјерење да ће у току „Дана каријере“ многи препознати своју шансу, да ће умјети да одговоре на изазов и да ће, у коначном, направити прави избор. Према његовим ријечима, изградња каријере је трка на дуге стазе, трка коју ће истрчати најупорнији и они који су спремни на цјеложивотно усавршавање. 

Потпредсједник Симовић је честитао организаторима пројекта на идеји и шанси која је овим пројектом отворена младим људима за стицање нових знања и вјештина, повезивање са послодавцима, проналазак запослења, праксе или адекватне високошколске установе.

Министар просвјете др Дамир Шеховић је изразио задовољство због учешћа Министарства у организацији Сајма у оквиру кога се промовише средње стручно образовање. Он је рекао да је на Сајму представљено 10 школа из Подгорице, Бара и Цетиња како би се основцима указало на предности средњег стручног образовања. 

Министар Шеховић је нагласио да Министарство спроводи реформу образовања кроз измјену системских закона чија ће нова рјешења бити доступна јавности наредних дана. У овом дијелу он је нагласио да се у област предшколског образовања уводи енглески језик као обавезни. 

Такође, рекао је да је Министарство препознало потребу креирања посебног фонда за талентоване ученике и студенте који ће допринијети промовисању и финансирању најбољих ученика и студената и њихових наставника.

На отварању сајма присутнима су се обратили и менаџер пројекта Милош Шћепановић, извршни директор генералног спонзора МанпоwерГроуп Александар Хагимана, као и замјеник градоначелника Главног града.

Манпоwер Гроуп – Дани Каријере су пројекат који организује ХР компанија WЕОН, са бројним партнерима. Циљ спровођења пројекта је да се што већем броју младих људи пружи прилика за запослење, едукацију и повезивање са послодавцима.

Сајам „Дани каријере“ одржава се данас и сјутра у Верде Цомплеx –у. Обухватиће:

1. Цареер Wаyс - сајам запошљавања који се ове године организује по четрнаести пут;

2. Еду Фаир - међународни сајам образовања који ће црногорским средњошколцима и студентима представити могућности за академско усавршавање;

3. Бусинесс Wорксхопс - сегмент осмишљен да кроз радионице и тренинге омогући стицање вјештина потребних за напредовање на професионалном и личном плану.

Пројекат је први пут организован у априлу 2016. године, када је за три дана трајања на сајмовима, бизнис форуму за младе и радионицама учествовало преко 4.000 људи из цијеле Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?