Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на састанку са амбасадорима држава ЕУ: Ускоро ратификација Уговора у Скупштини ЦГ, за ЦГ ЕУ нема алтернативе

Објављено: 12.04.2017. 19:48 Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић учествовао је данас у Делегацији Европске уније у Подгорици у раду редовног састанка шефа Делегације Европске уније у Црној Гори и држава-чланица, којем је домаћин шеф Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Аиво Орав.

Захваливши се домаћину на позиву да учествује у раду састанка предсједник Марковић је рекао у уводном излагању да су амбасадори свједоци изазова са којима се Влада свакодневно суочава као и са напорима која улаже у циљу рјешавања актуелних проблема.

„За нас је остварење чланства у НАТО-у право признање посвећености једне државе да оствари стандарде Алијансе. Чека нас ратификација сјеверноатланског Уговора у црногорском парламенту, у наредним данима, а владајућа већина, превасходно водећи рачуна о интересу својих грађана, спремна је да у складу с Уставом донесе одлуку гласањем. Услиједиће предаја нашег ратификационог документа Вашингтону и на крају као симболичан чин подизање црногорске заставе, као 29. чланице Алијансе, у сједишту НАТО у Белгији... Желим да и овом приликом захвалим чланицама НАТО на веома брзом обављању свих процедура за наше пуноправно чланство...“ – рекао је предсједник Владе.

  
Премијер је казао да завршетак ратификације Протокола прате жестоке реакције у којем поједине снаге полако схватају да губе битку с вољом народа који им је показао колика им је подршка на прошлим изборима, али и с државом.

„Већ ове седмице ћемо бити свједоци подизања оптужнице за случај покушаја терористичких напада, јер су сви капацитети Специјалног државног тужилаштва и органа за спровођење закона усмјерени на овај најважнији случај у новијој историји. О извјесности и реалности наведеног довољно говори паника дијела опозиције која се појачано показује протеклих дана“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је с тим у вези истакао континуирано дезавуисање црногорског правосудног система и посебно Специјалног тужилаштва.

„На све начине настоји се оспорити кредибилитет Специјалног тужилаштва и свих потеза које оно повлачи како би оптужница била утемељена... Чврсто вјерујем да ће веома брзо јасна оптужница и транспарентан судски процес ставити тачку на овај случај, те да ће то бити недвосмислена порука и актерима овог злодјела, а и свим њиховим инспираторима и финансијерима да више никада и никоме не падне на памет да на тај начин удари у темеље црногорске државе“ – рекао је предсједник Владе.

Говорећи о европским интеграцијама премијер је рекао да је Влада чврсто и у потпуности одлучна у намјери да динамично настави с процесом интеграције Црне Горе у Европску унију.

„На то нас обавезују и посљедња истраживања јавности која указују да би и 76% црногорских грађана у овом тренутку гласало за улазак у ЕУ. Дакле, и након завршетка процеса у НАТО кључни напори црногорске Владе биће посвећени овом нашем стратешком приоритету“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је подсјетио да смо отворили 26 преговарачких поглавља, а два привремено затворили и додао да вјерује да ћемо на међувладиној конференцији у јуну отворити најмање још два поглавља, могуће затворити још једно.

„Црна Гора је свјесна да политика проширења захтијева не само подршку Брисела и земаља чланица. Она подразумијева и да саме земље које се интегришу у ЕУ дјелују и раде све како би испунили потребне критеријуме. Ово је посебно потребно у ово ново вријеме, у периоду кад се политика проширења промијенила и у форми и у суштини, али и кад све чешће чујемо дисонантне поруке о томе каква је не само судбина Европе, него и процеса уједињења континента. Живимо у изазовно вријеме и стога сви морамо подијелити овај терет и показати потпуну посвећеност и озбиљност“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Осврћући се у уводном излагању на новопредложене иницијативе из региона премијер је рекао да оне морају бити добро анализиране и провјерене; и да се морају се сагледати њихове посљедице, као и то и шта све подразумијевају у погледу додатних институција, администрације и трошкова.

„Црна Гора, као држава која је далеко одмакла у процесу интеграција, ни у којем случају не може прихватити ниједну идеју чија би реализација подразумијевала застој или враћање уназад на путу према чланству у ЕУ. Стога и очекујемо да се прије него што се предложе нове форме економске сарадње, оне представе на прави начин како бисмо сагледали све реперкусије које оне могу имати за земље Западног Балкана, које су, као што добро знате, на веома различитим нивоима интегрисаности. Црна Гора нема друге алтернативе осим оне која значи чланство у ЕУ. У том контексту, сви наши напори и рад у оквиру преговарачке структуре су усмјерени на прилагођавање искључиво тржишту Европске уније. Имајући у виду степен интеграције на којем се налазимо, ми немамо другог циља осим да коначно довршимо започете процесе у све четири темељне слободе и ускоро затворимо преговоре у сва четири поглавља. За нас је интеграција у ЕУ једини и основни циљ којем је све подређено. На остварање таквог циља се нијесмо одлучили само кроз мандат ове Владе. То је опредјељење наших грађана остварено кроз референдумски процес, али и уткано у Устав као један од основних циљева наше вањске политике. Тиме и има већу тежину јер ми смо кандидат који се бескомпромисно усклађује са свим приоритетима ЕУ без обзира на посљедице и нипошто нијесмо покушали злоупотријебити партнерски однос грађен годинама, за дневнополитичке трговине између Истока и Запада“ – рекао је предсједник Владе.

  
  
Премијер се по окончању састанка у изјави за јавност захвалио Европској комисији на финансијској подршци Црној Гори посебно у пројектима финансирања инфратруктуре рекавши да је то кључно питање за подстицање економије и убрзаног економског развоја.

„Сигуран сам да ћемо та средства искористити и брзо и на најбољи начин и омогућити да Црна Гора у најскорије вријеме може обезбиједити више радних мјеста и квалитетнији живот за њене грађане“ – закључио је предсједник Владе.    

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић на састанку шефа Делегације ЕУ и држава-чланица (27.3 МБ)

  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?