Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Конгресу СУБНОР-а и антифашиста: Идеја антифашизма чува вриједности цивилизације

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Видео: Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на Конгресу СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе

Говор предсједника Владе Душка Марковића на Конгресу СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе можете преузети овдје.

Видео: Обраћање потпредсједника СУБНОР-а Зувдије Хоџића

 

Предсједник Владе Душко Марковић учествовао је данас у раду ВИ конгреса СУБНОР-а и антифашиста који је одржан у Подгорици.

Премијер је рекао да му чини част што му се пружила прилика да се обрати борцима и антифашистима, дубоко свјестан истроријске, државотворне и цивилизацијске улоге коју је антифашизам – као кључна одредница њиховог дјеловања – одиграо још од почетка тридесетих година прошлог вијека, па до данашњих дана.

„На том темељу, на храбрости и визионарству антифашистичког покрета Црна Гора је у тешким, судбоносним временима сачувала и свој образ, и своје право да постоји на мапи савременог свијета“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да су борци и антифашисти и на почетку ИИ свјетског рата и маја 2006. стали на браник отаџбине и њеног права да постоји.

„Свјесни смо да у Црној Гори има и оних који не разумију и не прихватају такво опредјељење. Неки су заробљени у прошлим временима и настављају да бију изгубљене битке; неки су подлегли манипулацијама једног броја политичких лидера, који сопствене амбиције настоје да остваре злоупотребљавајући емоције једног броја наших грађана; неки су директно инструисани из страних центара… Али, вјерујем да ће вријеме и стварност, чињенице и разум преовладати и код тог дијела наших грађана. Наша рука биће испружена да нам се придруже на путу остварења визије те нове Црне Горе. Са једнаком одлучношћу, међутим, поручујемо: не може бити компромиса око темељних вриједности нашег друштва, а понајмање око антифашизма као највеће црногорске тековине 20. вијека, оличеног у партизанском покрету 1941-1945. године. Као што сте и ви то недавно поручили, фигуративно али врло јасно: Црна Гора није Равна Гора! Нити је била, нити ће икада бити“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић обраћајући се учесницима ВИ конгреса СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе.

Премијер је закључио да су идеје антифашизма она суштинска снага која у свим временима чува вриједности цивилизације, а које су – тако нас учи историја – увијек биле угрожаване, на овај или онај начин, са ове или оне стране.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/молоWигзг50

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?