Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вашингтон: Министар Радуновић и гувернер Жугић одржали састанке са званичницима ММФ-а и ИФЦ-а


Ministarstvo finansijaПрвог дана прољетњих састанака Међунароног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, који се одржавају у Вашингтону, у периоду од 21. до 23. априла, црногорска делегација, коју чине министар финансија Дарко Радуновић, гувернер ЦБЦГ Радоје Жугић и вицегувернер за финансијску стабилност и платни систем Никола Фабрис, састала се са шефом мисије ММФ-а за Црну Гору Мартином Петријем и директором ИФЦ-а за Европу и централну Азију Томажом Телмом.

На састанку са шефом мисије ММФ-а за Црну Гору Мартином Петријем, разговарано је о проспектима за даље смањење фискалних ризика у систему, као и о анализи позитивних ефеката мјера усвојених у оквиру санационог плана јавног дуга са краја 2016. године. Шеф мисије је упознат и са првим ефектима програма реструктурирања пореског дуга, који омогућава компанијама да измире заостале пореске обавезе на начин који ће подржати раст привреде. Чланови црногорске делегације нагласили су посвећеност Црне Горе спровођењу плана фискалне консолидације, који би поставио јавни дуг на чврсту силазну путању у средњем року. С тим у вези, размијењена су мишљења о потенцијалним додатним фискалним мјерама које би требало да буду објављене као дио фискалне стратегије у другом кварталу 2017. Уједно, са ММФ-ом је уговорена и техничка помоћ за израду средњорочне стратегије управљања дугом, која ће, на трајан начин, помоћи унапријеђењу профила отплате и стабилизацији јавног дуга.  

Такође, на састанку са г. Петријем су разматрани и повољни финансијски параметри банкарског сектора, који су унапријеђени током 2016. и настављају сличан тренд и у 2017. години. Банкарски сyстем, на агрегатном нивоу, показује задовољавајућу адекватности капитала, значајне ликвидне резерве и даљи раст профитабилности. Шеф мисије ММФ-а је упознат и са регулаторним активностима ЦБЦГ, односно са динамиком израде и доношења нових закона, укључујући Закон о Централној банци Црне Горе, Закон о банкама, Закон о санацији банака, Закон о финансијским институцијама. Кроз ове активности, значајно ће се унаприједити регулаторни оквир надзора у складу са најбољом европском праксом. Такође, са ММФ-ом је уговорена и техничка помоћ за  увођење Међународних стандарда финансијског извјештаваја (МСФИ) 9 у 2018. години, што би требало да резултира строжијим праксама резервисања и значајно допринесе јачању финансијске стабилности.
 
У разговору са директором ИФЦ-ја за Европу и централну Азију, Томажом Телмом, истакнуто је да је, кроз недавно одобрен пројекат изградње заобилазнице у Подгорици, додатно унапријеђена сарадња Црне Горе и ИФЦ-а. Наглашено је, даље, да ИФЦ има интересовање и за пројекте у областима одрживог туризма, инфраструктуре и агробизниса у Црној Гори, као и за пружање техничке помоћи Влади Црне Горе у изради пројеката јавно-приватног партнерства. 

За други дан прољетних састанака, планирани су сусрети црногорске делегације са директорицом Свјетске банке за Југоисточну Европу, Елен Голдстин, потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију, Кирилом Милером, потпредсједником ММФ-а Таом Зхангом и директором Европског одјељења ММФ-а, Полом Томсеном.
 
Дирекција за људске ресурсе и односе са јавношћу и
ПР служба Министарства финансија
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?