Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин на отварању шестог ЕУ-СЕ самита „Еуропе рецонсидеред - Цан Монтенегро ацхиеве стабилитy анд гроwтх“

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Потпредсједник Владе Зоран Пажин отворио међународну конференцију лондонског Ецономиста (23.8 МБ)

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на отварању шестог ЕУ-СЕ самита „Еуропе рецонсидеред - Цан Монтенегро ацхиеве стабилитy анд гроwтх“, коју организује лондонски магазин „Ецономист“ у Подгорици.

У вријеме промјена које се дешавају унутар Европске уније и шире – Брегзита, избора у Француској и Њемачкој, референдума у Турској, самит је прилика да се кроз конструктивни дијалог са еминентним говорницима из региона и шире разговара о јачању регионалне сарадње, геополитичким и безбједоносним изазовима у Југоисточној Европи, европским интеграцијама и чланству у НАТО, о бизнису, инвестицијама, приватно-јавним партнерствима, и др.

Говорећи о европским интеграцијама Црне Горе, потпредсједник Пажин је истакао:

„Када смо започели свој пут ка чланству у Европској унији, није било очигледних знакова недавних дешавања унутар Европске Уније, наша одлучност да будемо дио европске породице није доведена у питање, напротив, још више смо убијеђени да је неопходно да имамо јаку Европу, повезану Европу - Европу која је у стању да у потпуности интегрише Западни Балкан, апсолутно схватајући контекст и посљедице недостатка њене пуне подршке.

То је разлог зашто инацијативе попут Берлинског процеса, односно процеса Западног Балкана, што је други назив за исту иницијативу, имају посебан значај за садашњост и будућност региона. Како не би било забуне, учешће Европске уније у инфраструктурним пројектима на Западном Балкану, посебно када је ријеч о повезивању транспортних мрежа и мрежа за снабдијевање инфраструктуром, не треба схватити само као чин развојне помоћи; то ствара мноштво могућности за комерцијална партнерства, за укључивање бизнис сектора, за раст наших економија и за јаче учешће и допринос земаља Западног Балкана Европској унији“.

Конференција се организује уз подршку Министарства вањских послова Црне Горе и прва је коју „Ецономист“ организује у региону.


Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?