Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 24. сједнице Владе Црне Горе

Фотографије: 24. сједница Владе Црне Горе (34.1 МБ)

Влада Црне Горе је на данас одржаној, 24. сједници којом је предсједавао премијер Душко Марковић усвојила Информацију о потреби покретања поступка закључивања уговора са приватним апотекама за издавање љекова на рецепт. Тим поводом, Фонд за здравствено осигурање Црне Горе је задужен да након спроведене законске процедуре, у другом кварталу 2017. године, са приватним апотекама уговори издавање љекова на рецепт. Кроз Пројекат укључивања приватних апотека у Мрежу здравствених установа грађанима се омогућава да са рецептом прописаним од стране изабраног доктора могу подићи лијек, осим у 53 Монтефармове апотеке, и у више од 250 приватних апотека, које би на основу јавног позива потписале уговор са Фондом за здравствено осигурање. На овај начин ће се приватним апотекама омогућити приступ тржишту малопродаје љекова и издавање љекова на рецепт за осигуранике Фонда за здравствено осигурање под једнаким условима, као и апотекама Монтефарма, обезбиједиће се боља доступност и снабдјевеност љековима, као и конкурентност на тржишту љекова.

Усвојена је Информација о донацији Народне Републике Кине. Влада је истовремено прихватила Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Народне Републике Кине и Владе Црне Горе. Донација у висини од 20 милиона кинеских јуана (≈2,65 милиона еура) биће искоришћена за пројекат реконструкције моста на Ђурђевића Тари, као и за друге инфраструктурне пројекте за које ће се накнадно закључити одговарајући споразуми.

У складу са промјенама у организационој структури министарстава, Влада је донијела Одлуку о образовању Комисије за европске интеграције, која као радно тијело Владе прати рад структуре за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, верификује извјештаје о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији и спроводи друге активности од значаја за европску интеграцију Црне Горе.

У циљу рационализације, економичности и безбједности електронске управе, Влада је усвојила Информацију о употреби дигиталних сертификата у министарствима и другим органима државне управе. Електронски потпис и електронска идентификација представљају важан сегмент електронског пословања. Примјеном ове технологије омогућава се провјера аутентичности потписника, заштита интегритета података који се преносе и непорецивост електронског потписивања документа. Коришћењем дигиталног сертификата се електронским путем потврђује веза између података за провјеру електронског потписа и идентитета потписника. Тим поводом, задужени су органи државне управе да у одређеном року обезбиједе техничке услове за пуну имплементацију електронске технологије у припреми и процесуирању докумената.

Влада је усвојила и Информацију о активностима унапређења сарадње са дијаспором у Латинској Америци са предлогом подршке реализацији пројекта „Црногорска кућа” у Провинцији Ћако, Аргентина. У дискусији је истакнута потреба очувања тјешњих веза припадника исељеника из Црне Горе са матичном земљом, очувања и његовања језика, културе и традиције, афирмације и јачања државног идентитета и припадности држави поријекла, те интензивирања комуникације и сарадње у области науке. У том контексту, од посебне важности је Провинција Ћако у Аргентини, у којој живи највећи број потомака црногорских исељеника у Латинској Америци. Имајући то у виду, Влада је задужила Министарство финансија да из средстава Текуће буџетске резерве пренесе финансијска средства у износу од 70.000 еура за реализацију пројекта изградње „Црногорске куће“ у Провинцији Ћако у Аргентини, 5.000 еура за штампање књиге „Историја Црне Горе“ и 10.000 еура за стварање неопходних административно-техничких претпоставки за рад дипломатско-конзуларног представништва Црне Горе у Аргентини. Министарства културе и просвјете су задужена да у оквиру својих средстава обезбиједе укупно 17.000 еура за реализацију пројекта организовања курсева црногорског језика у Аргентини и Уругвају.

У оквиру кадровских питања Влада је именовала Суља Мустафића на дужност директора Завода за запошљавање Црне Горе. Досадашња директорица Завода Вукица Јелић именована је на дужност државне секретарке у Министарству рада и социјалног старања.

Влада је дала министру одрживог развоја и туризма сагласност да разријеши дужности директора Агенције за заштиту животне средине, Ервина Спахића због укидања Агенције за заштиту животне средине и доношења Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства одрживог развоја и туризма, у чијем саставу је Агенција за заштиту природе и животне средине и да за вршиоца дужности директора Агенције именује Николу Меденицу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?