Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Односи ЦГ и САД на високом нивоу, отворили смо и тему руског присуства на Западном Балкану

Видео: Изјава предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића након састанка са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном
 
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је веома садржајним данашњи састанак са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном рекавши да су отворене бројне теме од скорог чланства Црне Горе у НАТО-у до ситуације на Западном Балкану и руског присуства у региону чиме су подстакнуте деструктивне снаге у регији.

„То је била заиста јединствена прилика да отворимо сва она питања која се тичу билатералних односа између САД и Црне Горе, али и да отворимо сва она важна питања која се тичу региона Западног Балкана, Европске уније и свијета глобално. Оно што смо са задовољством констатовали и са једне и са друге стране је да америчко-црногорски односи имају задовољавајућу динамику и да су на високом нивоу, а то се посебно манифестовало брзом ратификацијом Протокола о чланству Црне Горе у НАТО-у. То је потврђено веома брзо ратификацијом у Сенату, а истовремено веома брзом реакцијом предсједника Трампа и саме подршке коју смо добили од државног секретара Тилерсона његовим писмом Сенату“ – рекао је премијер Марковић.

Додао је да је на састанку било ријечи о комплексним питањима која се тичу стабилности и мира на Западном Балкану, као услова за европску и евроатланстску перспекитиву у околностима када се дешавају забрињавајући трендови у којима имамо све више нестабилности и ризика, него стабилности и активних политика.

„Сагласили смо се да је прије свега одговорност на лидерима Западног Балкана да сами проналазе најбоља рјешења за визију Балкана која ће бити и европска и евроатлантска да сами не правимо проблеме, да те проблеме стављамо на сто нашим партнерима и пријатељима“ – рекао је предсједник Владе додајући да је констатовано да је Црна Гора позитиван примјер и у том случају.

„Црна Гора сама рјешава своје проблеме, Црна Гора је за нешто више од 15 протеклих година мира и стабилности на Балкану искористила на најбољи начин. Ми ћемо 5. јуна највјероватније постати и формално чланица НАТО-а. Наша Европска агенда иде задовољавајућом динамиком – отворили смо 26 поглавља од укупоно 33, ове године ћемо отворити још неколико, а истовремено радимо на стварању повољног пословног амбијента, јачање институција и стварање услова за бржи економски развој, нова запошљавања и већи квалитет живота“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Додао је да је посебна тема састанка била руско присуство у региону Западног Балкана чиме се подстичу и хране деструктивне и пронационалистичке снаге, које имају за циљ да зауставе и црногорску перспективу али и европску и евроатлантску перспективу других земаља Западног Балкана.

„Сложили смо се да је Црна Гора дала веома снажан и озбиљан одговор тој деструкцији која је долазила из Русије. У дијалогу и у одлучности у вођењу те политике ћемо тражити одговоре како да се односи са Русијом доведу на рационалан и прихватљив ниво“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да сматра посебно важним да се сада, у новим условима, стварају прилике да више америчких инвеститора буде присутно у Црној Гори како би улагали у туризам, енергетику, пољопривреду и инфраструктуру.

„Зато су предуслови јачање владавине права, успјешна борба против криминала и корупције. У том смислу Стејт Департмент и америчка Влада ће пружити снажну подршку као и до сада јачању наших институција како би обезбиједили овај ниво професионализма и одрживости“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе и изјави за јавност након састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
                     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?