Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Марковић разговарао у Вашингтону са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном

  
                                              
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић сусрео се данас са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном, као први званичник из региона Западног Балкана.

Предсједник Владе је захвалио Влади САД, предсједнику Трампу и секретару Тилерсону на недавној ратификацији Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у и њиховој снажној подршци кључним државним и националним интересима наше земље. Предсједник Марковић је нагласио да су САД, као партнер и пријатељ, дио свих досадашњих успјеха Црне Горе и истакао да ће Влада Црне Горе наставити са константним залагањем за стабилност региона, његовање и развијање добросусједских односа и одговоран приступ према стабилности и безбједности од стране свих земаља Западног Балкана.
  
Предсједник Марковић детаљно је информисао секретара Тилерсона о притисцима којима је Црна Гора изложена од стране Русије, како у сусрет парламентарним изборима прошлог октобра, тако и након тога, истичући да је Влада Црне Горе била стрпљива и уздржана у одговорима на бројне нападе и провокације руске стране. И даље смо спремни да са Русијом градимо коректне односе на основама равноправности и уважавања интереса обје стране, нагласио је премијер Марковић.

Значајан дио данашњих разговора предсједник Марковић и секретар Тилерсон посветили су могућностима интензивније економске сарадње. Црногорске реформе су неопходан услов за стварање повољнијег и стабилнијег пословног амбијента који најпоузданије привлачи стране инвеститоре, сагласили су се саговорници. У том смислу, предсједник Владе је позвао америчке инвеститоре да искористе инвестиционе потенцијале Црне Горе у областима туризма, енергетике, пољопривреде и инфраструктуре.

Секретар Тилерсон је захвалио предсједнику Марковићу на посјети, честитао на предстојећем чланству у НАТО-У, истакавши да је Црна Гора дошла до тога захваљујући оствареним резултатима. Он је нагласио да вјерује да ће се Црна Гора одговорно односити према обавезама које простицу из чланства, као равноправан нови члан Алијансе. Секретар Тилерсон је рекао да ће стабилност Црне Горе допринијети и стабилности читавог Западног Балкана, чему су САД веома снажно посвећене. Нагласио је да регион није заборављен, јер је његова стабилност важна и за читаву Европу и шире. Охрабрио је Црну Гору да настави са спровођењем реформи у циљу даље демократизације друштва, у чему ће САД и даље пружати снажну подршку Влади Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?