Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Улцињу обиљежен Дан Европе

Објављено: 09.05.2017. 21:33 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


У Улцињу је данас, у организацији, Министарства европских послова, Кабинета предсједника општине Улцињ, Делегације ЕУ у Црној Гори и НВО Европски покрет у Црној Гори, организацијом низа информативних и културно–умјетничких догађаја обиљежен Дан Европе.

Министар Пејовић је разговарао с предсједником Општине Назифом Цунгуом и његовим сарадницима о обавезама и које предстоје у процесу приступања ЕУ, као и о могућностима које су Улцињу на располагању, посебно кроз кориштење средстава из европских фондова.

Са јавне дебате „Дан Европе у Улцињу: европска идеја на дјелу у Црној Гори“, министар Пејовић је поручио да Црна Гора и Општина Улцињ теже чланству у ЕУ, уз истовремено очување својих особености.

Истакао је да је Црна Гора коју данас водимо према ЕУ и која је при крају процеса приступаја НАТО-у, утемељена на вриједностима борбе против фашизма и онога што је доминантно опредијелило развој Европе након Другог свјетског рата. Министар је подсјетио да Црна Гора, пет година након отворених преговора са ЕУ, има 26 отворених поглавља, од којих су два привремено затворена, те да спремно очекује отварање нових поглавља, чиме потврђује статус лидера у процесу европске интеграције.

На централној манифестацији, која је одржана у Центру културе, уз културно умјетнички програм и ликовно такмичење основаца, министар Пејовић је поручио да је Улцињ град који баштини вриједности једне више цивилизације, вриједности културне размјене, град који је увијек био на обали јадранског мора и управо због тога био дио Европе и на тај начин се повезивао с цијелим континентом. „Данас смо овдје да управо с најмлађима, који ће сјутра живјети, студирати и радити у ЕУ и осјећати све благодети које ће чланство донијети, обиљежимо овај дан“ поручио је министар Пејовић.

Предсједник Општине Назиф Цунгу је истакао да ће чланство у ЕУ донијети користи свим грађанима, али и поручио да се за европске вриједности сви морамо ангажовати. "Само заједничким напорима се могу постићи резултати. Све зависи од наших напора које ћемо уложити ка заједничком циљу - пуној интеграцији у ЕУ", поручио је Цунгу. Он је истакао да Улцињ одавно тежи еуроатлантским вриједностима и изнио очекивање да ће управо дјеца окусити добробити од чланства у ЕУ.

Представник Делегације ЕУ у Црној Гори Андре Лис је изнио очекивање да ће у блиској будућности Дан Европе славити заједно, са Црном Гором као чланицом Европске уније. „Политика проширења наставља да буде једна од централних политика Европске уније. Настављамо пројекат уједињења Европе и надамо се да ће и Црна Гора ускоро постати дио наше велике породице. Уједињење Европе неће бити завршено док западни Балкан не постане дио ЕУ“, поручио је Лис.

Предсједник Европског покрета у Црној Гори, Момчило Радуловић, поручио је да Улцињ са собом носи најбоље европске вриједности. "Улцињ данас може да пошаље универзалну европску поруку, а то је да смо заједно уједињени јачи, способнији и бољи", рекао је Радуловић.

Видео: Обиљежавање дана Европе у Улцињу - кадрови

Видео: Излагање министра Александра Андрије Пејовића на јавној дебати

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?