Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејовић учествовао на ИИ Форуму Стратегије за Јадранско – јонску регију Европске уније

Објављено: 11.05.2017. 22:20 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
MEPМинистар европских послова Александар Андрија Пејовић је предводио црногорску делегацију која је учествовала на министарском Форуму Стратегије за Јадранско-јонску регију (ЕУСАИР) ЕУ који се одржава 11. и 12. маја 2017. у Јањини, Грчка.

Министри држава чланица Јадранско-јонске иницијативе су указали на потребу координираног дјеловања и заједничке реализације пројеката усмјерених на подстицање економског и социјалног развоја.

Министар Пејовић је истакао да сарадња у оквиру Јадранско-јонске регије представља важан подстицај и алат у процесу проширења ЕУ на земље западног Балкана. Подвукао је да макро-регионални приступ пружа могућност да се координираним акцијама, у различитим секторским политикама, остваре бољи резултати и ефикасније користе ресурси него у оквиру појединачних иницијатива.

Министар је истакао да се кроз учешће у транснационалним програмима сарадње, посебно с државама чланицама ЕУ, Црна Гора припрема за будуц́е кориштење структурних и кохезивних фондова. У том смислу је посебно указао на значај Јадранско–јонског програма (АДРИОН), у оквиру којег је за седмогодишњи период опредијељено 118 милиона евра, од којих је 15,7 милиона еура за ИПА земље. Он је истакао да Црна Гора, иако најмања чланица регије, од 35 изабраних пројеката у оквиру првог позива овог програма, учествују у њих 18. Тиме је Црна Гора осигурала чак 2 милиона додатних средстава у односу на укупних 15 милиона искључиво заснованих на добро поднијетим пројектним предлозима.

На другом Форуму Стратегије за Јадранско-јонску регију су учествовали министари држава у чијој је надлежности спровођење Стратегије, али и представници државних институција, организација цивилног друштва и предузетници земаља учесница Стратегије. У организацији Дирекције за развиј малих и средњих предузећа и Бизнис старт-ап Центра Бар, партнера Европске мреже предузетништва, присуствали су и представници осам организација цивилног друштва и предузећа из Црне Горе.

На маргинама форума, министар Пејовић се сусрео с грчким министрима иностраних послова и економије и развоја Јоргосом Катругалосом и Алексисом Харицисом. На састанку је потврђена одлична сарадња двије државе у оквиру транснационалних програма и значај размјене знања и искуства с Грчком као државом чланицом за будуће кориштење структурних фондова. Саговорници су изразили задовољство и сарадњом коју Црна Гора и Грчка, као координатори стуба Плавог раста, остварују у оквиру Стратегије за Јадранско-јонску регију. Министар Пејовић је имао и низ других сусрета с колегама из институција ЕУ и регије.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?