Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у Бриселу: Пуна подршка Црној Гори на путу отварања нових могућности за црногорске истраживаче

Ministarstvo nauke
Видео: Министарка науке Сања Дамјановић - Комесар за науку и иновације Карлос Моедас - кадрови

Видео: Изјава министарке науке Сање Дамјановић

Видео: Изјава Комесара за науку и иновације Карлоса Моедасе
  

Министарка науке Сања Дамјановић борави у Бриселу гдје се данас састала са европским комесаром за науку и иновације Карлосом Моедасом. Циљ састанка је био представљање напретка у области науке и истраживања у Црној Гори, успостављање нових инструмената и иницијатива које ће ојачати црногорски научно-истраживачки систем, али и отворити нове могућности црногорским истраживачима.

Министарка Дамјановић је представила Комесару Иницијативу за оснивање међународног Института за одрживе технологије на Балкану. Она је изложила идејни концепт научног института, истистичући његов значај са аспекта настојања Европске уније да дође до квалитетног и озбиљног пројекта који ће на пољу науке “оживјети” Западни Балкан и приближити га остатку Европе. Дамјановић је апострофирала важност ове иницијативе, објашњавајући да је ријеч не само о пројекту који је важан за Црну Гору, већ читав Регион, без обзира на то у којој земљи ће институт бити смјештен.

Комесар Моедас дао је пуну подршку овој иницијативи, сагласивши се са Министарком да Европска комисја тражи управо овакве иницијативе, те да ће, у том смислу, Западни Балкан имати приоритет у наредном периоду. Он је посебну подршку најавио за програм едукације младих научника, који би требало отпочне већ наредне године. Сличан модел је ЕК примијенила у случају СЕСАМЕ пројекта, у Јордану, који је у значајном обиму финансиран из средстава ЕУ.

Састанак је био прилика и да се размотри статус Црне Горе у Оквирном програму за науку и иновације Х2020. Тим поводом, министарка Дамјановић је предочила низ корака које је Црна Гора предузела на путу повећања учешћа, што је један од приоритета.

Такође, комесар Моедас је похвалио активности Црне Горе на плану успостављања Стратегије паметне специјализације, која је од пресудног значаја за даљи развојни правац научне политике у Црног Гори, јер треба да одреди најуже могуће приоритете у овој области.

Министарка Дамјановић ће данас разговарати и са Јаном Давидом Малоом, директором за иновације и отворену науку.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ/СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?