Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић – Катич: Изузетна сарадња Црне Горе и Републике Словеније на пољу одбране

Објављено: 11.05.2017. 19:15 Аутор: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

 Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са министарком одбране Републике Словеније, Андрејом Катич, која борави у званичној посјети Црној Гори.

Бошковић је истакао да је сарадња Црне Горе и Словеније на пољу одбране изузетна, у складу са великим међусобним повјерењем двије државе. Он се захвалио на подршци коју је Словенија пружила Црној Гори на пољу реформи у оквиру процеса евроатлантских интеграција.

Бошковић је апострофирао значај скоријег чланства Црне Горе у НАТО за дугорочну стабилност у региону, истакавши да ће Црна Гора наставити да афирмише вриједности Алијансе, као и да ће као кредибилан и поуздан партнер допринијети савезничким напорима у циљу постизања међународног мира и сигурности. „Сада када смо за истим столом у Сјеверноатлантској алијанси, желимо да доприносимо да регион Западног Балкана буде регион сарадње, суживота и мира, а не регион проблема и нестабилности.“

Министарка Катич нагласила је да је свеобухватан напредак Црне Горе на пољу евроатлантских интеграција веома запажен од стране савезничких и партнерских земаља, те честитала министру Бошковићу на успјеху који најбоље потврђује чињеница да ће Црна Гора ускоро постати 29. НАТО чланица. Она је изразила спремност Републике Словеније за интензивирањем одбрамбене сарадње са Црном Гором у својству савезничких земаља у оквиру Алијансе. Истакла је и значај економске сарадње на пољу војне индустрије удруживањем потенцијала двије војске.

Саговорници су били сагласни да актуелна безбједносна и политичка ситуација у региону изискује тјешњу сарадњу кроз рамјену експертских искустава, као и у намјери за наставком промоције НАТО политике отворених врата.

 

  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?