Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: ЦГ у НАТО-у доноси стабилност региону, очекујемо јасно вредновање ЕУ интеграција

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас на међународној конференцији То Бе Сецуре у Будви да крај Хладног рата и интензивирање процеса уједињења Европе није донио престанак опасности од ратова већ да је Евроатлантски простор суочен је с новим пријетњама и изазовима и да је, поготово у таквим околностима НАТО најбољи безбједносни оквир, а за Црну Гору и већа шанса за економски напредак.

 „Сјетићете се уосталом да смо прошле године овдје говорили да очекујемо потписивање Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у. Данас са задовољством саопштавамо да су све државе чланице ратификовале овај акт и да ће Црна Гора бити присутна за двије недјеље на Самиту Алијансе у Бриселу. Формално, 5. јуна очекујемо уручење нашег ратификационог документа Стејт Департменту и од тога тренутка Црна Гора ће бити пуноправна чланица најмоћнијег Савеза данашњице. Ја вјерујем да је то догађај који доноси више мира и стабилности нашој држави, али и свима осталим на Балкану. Али оно што желим овом приликом да потенцирам – доноси и већу шансу за економски напредак Црне Горе. Поткријепићу то само једним, али врло сликовитим податком: нето прилив страних инвестиција у прва два мјесеца 2017. године био је 64,6 милиона еура што је значајно више у односу на упоредни период прошле године када је остварен нето одлив. То се дакле догађа у тренутку када је већ било извјесно да је Црна Гора пред вратима Алијансе и сви параметри указују да ће тај тренд у наредном периоду бити јос позитивнији. Вјерујем дакле да ће кредибилни инвеститори, прије свега они са Запада, цијенити чињеницу да је Црна Гора дио НАТО-а и да је то гарант мира и стабилности државе, односно гарант сигурности њихових инвестиција, уз владавину права као услов свих услова за привлачење страног новца“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је оцијенио да чланство наше земље у НАТО-у не значи само стабилност за Црну Гору већ и за цио регион. Истовремено, рекао је предсједник Владе, Западном Балкану треба јасна и конкретна порука ЕУ и НАТО-а.

„Важно нам је свакако да партнери пошаљу јасну поруку отворених врата ЕУ и НАТО и региону Западног Балкана дају сигурност европске перспективе и бољег живота коју она носи са собом. Та порука међутим мора бити јасна и конкретна. Мора бити видјива и опипљива. Уопштена, рекао бих и магловита порука да су врата ЕУ и НАТО отворена за све оне који испуне критеријуме – нашим грађанима не значи много“ – рекао је премијер Марковић.

Говорећи о нашим европским интеграцијама премијер је рекао да не очекујемо да нам било ко гледа кроз прсте, али да очекујемо јасно вредновање резултата.

„Када се у том контексту говори о Црној Гори, узимајући у обзир преговарачки процес који смо до сада прошли, као и оно што нас још очекује до краја пута, не вјерујем да било ко у Европској унији сумња да у наредних НАЈВИШЕ пет година ми можемо испунити све преостале критеријуме за чланство! За неке друге државе Западног Балкана, реално је да тај рок мора бити знатно дужи. Ми дакле не тражимо да Црној Гори било ко гледа кроз прсте. Тражимо да се наши резултати реално вреднују и да нам Европска комисија јасно каже: ако будете радили као до сада, завршићете посао за пет година! То би био нови подстрек за државну администрацију; то би била видљива перспектива за наше грађане; коначно, то би био знак да Европска унија истински држи своја врата отворена за Западни Балкан, са јасном динамиком и визијом будућности. У коначном, то би дало нову снагу европском ентузијазму у нашем региону и снажно допринијело стабилизацији прилика и очувању мира и безбједности“ – закључио је предсједник Владе.

Излагање предсједника Владе Душка Марковића на отварању седмог 2БС Форума можете преузети овдје.
      
 
   
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?