Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Меморандум о размијевању у оквиру иницијативе „Појас и пут“

Објављено: 14.05.2017. 15:15 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Ministarstvo ekonomijeМинистарка економије Драгица Секулић потписала је данас у Пекингу Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине о сарадњи у оквиру иницијативе о економском путу свиле и поморском путу свиле 21. вијека.

Министарка Секулић, која предводи делегацију Владе Црне Горе на форуму на високом нивоу за међународну сарадњу у оквиру иницијативе „Појаса и Пута“, и предсједник Националне Комисије за развој и реформу Републике Кине Хе Лифенг потписали су Меморандум о разумијевању у циљу реализације иницијативе „Један појас, један пут“ и промоције сарадње са земљама у оквиру ње.

„Препознајући политички консензус између лидера Кине и Црне Горе да заједнички промовишу иницијативу 'Појас и пут', потписнице ће радити заједно на формирању синергије између иницијативе 'Појаса и пута' и њихових националних развојних стратегија, побољшању координације политике и продубити узајамно корисну сарадњу како би се остварио миран развој и заједнички просперитет два учесника и промовисала сарадњу Кина - ЕУ и Кина – ЦЕЕЦ“, наводи се у Меморандуму.

Стране ће, како се даље наводи, сарађивати у оквиру иницијативе „Појас и пут“ како би реализовали циљ заједничког развоја, пренијели своје способности у политичком дијалогу, економску комплементарност и размјену људи.

„Стране очекују да земље у оквиру Иницијативе 'Појас и пут' појачају сарадњу, развију и појачају повезаност у региону, заједнички граде међународне економске коридоре, продубљују свестрану сарадњу, промовишући и развој региона“, наводи се у Меморандуму.

Иницијатива „Појас и Пут“ залаже се за подршку Путу свиле у духу мира, сарадње, отворености, укључености, узајамног учења и обостране успјешне сарадње, олакшавајући размјену и интеграцију робе, технологије, капитала и кадра кроз сарадњу и узајамно учење међу земљама у оквиру иницијативе „Појас и пут“, промовишући координисани развој и заједнички напредак двије земље у области економије, модернизације друштва, животне средине, охрабрујући дијалог и интеграцију међу различитим цивилизацијама.

Ministarstvo ekonomijeПриликом отварања Форума, учесницима се обратио предсједник НР Кине Xи Јинпинг који је истакао историјску важност Пута свиле кроз вријеме и историјску сарадњу Истока и Запада, као и збилижавање нација овом Иницијативом која проширује видике и шансе за просперитет.

„До сада је кроз иницијативу Појаса и Пута инвестирано око 4 милијарде долара и идеја је да се исто настави у будућности, како бисмо остали досљедни Иницијативи. Банкарски систем НР Кине ће формулисати нове облике кредитирања, како би се олакшало земљама учесницима ове Иницијативе да на располагању имају средства за инвестирање у пројекте. У наредне 3 године НР Кина це пружити помоч од 3 милијарде јуана земљама у развоју које су чланице ове Иницијативе“, казао је Јинпинг.

Учесницима Форума обратили су се, између осталих, и предсједник Републике Турске Рецеп Таyyип Ердоган, предсједник Русије Владимир Путин и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес. 

Поред црногорске делегације, Форуму у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“ присуствује више од 200 страних гостију, међу којима предсједници и премијери 29 држава, министри, као и представници финансијских институција и међународних организација.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?