Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио ФРЕИ: У остварењу циљева Владе инвестициону заједницу видимо као партнера

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић отворио је вечерас у Будви осми Фестивал инвестиција и некретнина (ФРЕИ) набројивши конкретне резултате које је наша земља остварила у даљем унапређењу конкурентности и наводећи да у даљим реформама Влада види инвеститоре као партнере.

„У Црној Гори данас послују инвеститори из 113 земаља, а током 2016. године остварен је укупан прилив страних директних инвестиција од око 687 милиона еура. Веома охрабрује раст страних директних инвестиција у првом кварталу ове године кроз индикатор значајног повећања нето прилива инвестиција. Ови подаци најбоље илуструју напоре које Црна Гора чини у правцу сталног унапређења пословног амбијента“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Туризам

„У туризму, једној од стратешких привредних грана, која у БДП-у Црне Горе директно и индиректно учествује са око 22%, у претходној години забиљежили смо рекордне физичке и финансијске показатеље – највише гостију, највише ноћења и највеће приходе. Досадашњи показатељи и прогнозе указују да ће се тренд раста наставити и у овој години. Потенцијал за развој туризма у Црној Гори потврђује и постојећи обим инвестиција који је преко три милијарде еура, а све више се препознаје потенцијал за развој овог сектора и на сјеверу Црне Горе“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић отварајући осми Фестивал инвестиција и некретнина.

Истакао је да је у стварању повољног окружења за бизнис и инвестиције евидентан континуирани напредак који је Црна Гора остварила у процедурама издавања грађевинских дозвола.

„Потенцијал за развој туризма у Црној Гори потврђује и постојећи обим инвестиција који је преко три милијарде ЕУР, а све више се препознаје потенцијал за развој овог сектора и на сјеверу Црне Горе. Велики потенцијал за развој представљају и сектори комплементарни туризму, у првом реду пољопривреда, због своје стратешке предности – могућности пласмана кроз туристичку понуду“ – казао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Инфраструктура

Вицепремијер Симовић је рекао да важну улогу у пројекцијама развоја представљају и значајни саобраћајни инфраструктурни пројекти који се реализују у Црној Гори. У првом реду то је интензивирана изградња ауто пута, и да охрабрују искораци у реализацији капиталних пројеката у енергетском сектору.

„Приводи се крају пројекат енергетског подморског кабла до Италије, чиме Црна Гора постаје енергетско чвориште цијелог региона. Поносни смо на првоизграђени вјетропарк у Црној Гори који се ових дана пушта у пробни рад, а остајемо привржени изградњи нових и термо и хидроенергетских објеката“ – рекао је потпредсједник Владе.

Порези

„Пореска политика је значајна компаративна предност пословног амбијента у Црној Гори“ – рекао је потпредсједник Владе и додао:

„Влада је показала одлучност да се и у времену реализације захтјевног финансијског плана консолидације, очува конкурентност и предвидивост пореског система. Стопа пореза на добит правних и физичких лица је на најнижем нивоу у региону, док су пореска ослобођења у подручјима индекса развијености испод 75%, допринијела да Црна Гора буде окарактерисана као најатрактивнија инвестициона дестинација Југоисточне Европе, па и шире“.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Даље унапређење пословног амбијента

Потпредсједник Владе Милутин Симовић је рекао отварајући осми Фестивал инвестиција и некретнина да ће Влада у отвореној комуникацији са пословном заједницом, одлучно радити на уклањању свих бизнис баријера у циљу даљег унапређења пословног амбијента као услова убрзаног економског раста.

„Од посебне важности је изградња саобраћајне, водоводне, канализационе, енергетске и телекомуникационе инфраструктуре, са акцентом на бизнис зонама, у складу са просторно-планским документима, развојним планом и стратегијом“ – рекао је потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић.

„Влада Црне Горе наставља активности у циљу достизања још динамичнијег економског развоја, унапређења пословног амбијента и раста конкурентности, кроз континуиране реформе које спроводи од 2006. године“– рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Партнерски у новом политичком окружењу

Вицепремијер Симовић је посебно истакао да су сви пројекти реализовани захваљујући снажном темељу у институцијама које су, такође, одговорно и посвећено грађене и развијане од обнављања независности до данас.

„Процес изградње институција у свим демократским системима је веома захтјеван и сложен, а успјешно суочавање наших државних институција и са отвореним, међународним изазовима и пријетњама представља потврду њихове снаге, одлучности и изграђених капацитета. Европска и евроатлантска архитектура институција које смо изградили препозната је и од стране наших међународних партнера. 5. јуна очекујемо уручење нашег ратификационог документа Стејт Департменту и од тога тренутка Црна Гора ће и формално постати пуноправна чланица НАТО-а, најбољег глобалног безбједносног оквира, а управо безбједност и сигурност су неопходни услови за стабилан економски раст и развој и ново значајно охрабрење за све инвеститоре. Придруживање Црне Горе породици 28 најразвијенијих држава представља највеће признање укупној политици коју је Црна Гора водила у протеклих 11 година од обнове независности, политици стабилности, добросусједства, економске сарадње, једном ријечју политици напретка“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић отварајући Фестивал инвестиција и некретнина.

Закључио је да наша земља посебно важним држи стално унапређење владавине права, као најбољег гаранта и за квалитет и за сигурност инвестиционих пројеката.

„Вјерујемо да ће ови искораци које је Црна Гора направила бити истовремено подстицај за цијели регион, али и подстицај енергији политике проширења Европске уније“ – рекао је потпредсједник Владе закључујући да је Влада Црне Горе одлучна да спроведе све неопходне реформе у циљу даљег јачања конкурентности пословног амбијента, као услова за остварење економског раста, отварања квалитетних нових радних мјеста и раста животног стандарда грађана.
 
„У остварењу тих циљева Влада пословну и инвестициону заједницу види као партнера, партнера који поред директног економског значаја Црној Гори представља значајан канал трансфера знања, искустава и нових технологија“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић отварајући Фестивал инвестиција и некретнина.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?