Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин говорио на отварању конференције “Једнак приступ правди у кривичном правосудном систему Црне Горе”

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на отварању конференције „Једнак приступ правди у кривичном правосудном систему Црне Горе“ коју су организовале Јувентас, Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) и Црногорска ЛГБТQ асоцијација Квир Монтенегро кроз истоимени пројекат, а уз подшку Опен Социетy Института из Будимпеште.

Циљ овог пројекта подразумијева допринос повећању степена поштовања људских права и смањењу дискриминације рањивих група у Црној Гори кроз прикупљање података и доказа на темељу случајева из судске праксе и на основу мониторинга услова у затвору. Циљне групе пројекта су учиниоци кривичних дјела који су лица са психосоцијалним и интелектуалним тешкоћама, корисници психоактивних супстанци.

Отварајући конференцију потпредсједник Пажин је истакао да ова конференција ангажује двије теме које су од капиталног значаја за укупан просперитет црногорског друштва и то: право на приступ суду као интегрални елемент права на правично суђење пред независним и непристрасним судом и принцип забране дискриминације.

Обје ове теме су међународноправни стандарди од есенцијалног значаја за владавину права на којој се темељи држава како је то записано у црногорском Уставу, нагласио је Пажин.

Говорећи о приступу правди и правима социјално рањивих група као што су: ЛГБТИQ заједница, људи са психосоцијалним или интелектуалним тешкоћама и корисници психоактивних супстанци, Пажин је казао да мора постојати посебан сензибилитет, јер управо мјера у којој су заштићена ова права је мјера хуманости једног друштва.

„Зато сам увјерен да ће ова конференција са својим садржајним дијалогом који ће се водити на ове теме дати свој допринос и корак напријед у унапрјеђењу људских слобода и права о којима је ријеч“, закључио је Пажин.

Поред потпредсједника Пажина конференцију су отворили проф. др. Зоран Стојановић, декан Факултета правних наука УДГ и Ивана Вујовић, извршна директорица Јувентаса. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?