Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Прибиловић у Тирани: Унапређење реформе јавне управе кроз регионалну сарадњу

Објављено: 18.05.2017. 21:43 Аутор: Министарство јавне управе

Ефикасна државна управа, висок ниво отворености и траспарентности јавних институција, стварање ефикасне и сервисно опредијељене јавне управе на државном и на локалном нивоу, модерне јавне управе коју карактерише раст повјерења грађана у њен рад и приближавање стандарду и нивоу које имају земаље чланице ЕУ, циљеви су које је црногорска Влада поставила Стратегијом реформе јавне управе, рекла је министарка јавне управе Сузана Прибиловић на министарском састанку у оквиру регионалне конференције под називом “Пружање јавних услуга у земљама Западног Балкана“, у Тирани.

Министарка Прибиловић је истакла у дискусији, да упркос оствареним позитивним резултатима у претходном периоду у области реформе јавне управе у Црној Гори, још много тога мора да се уради. Од усвајања Стратегије радило се на унапређењу институционалног оквира за послове реформе јавне управе, образовано је Министарство јавне управе, што је значајан корак напријед који гарантује још већу посвећеност реализацији зацртаних стратешких циљева.

„Такође, у 2017. години фокус је усмјерен ка унапређењу организације јавне управе и надоградњи службеничког система, као и јачање еУправе у циљу једноставнијег и квалитетнијег остваривања права грађана и привреде, имајући у виду да управо запослени у органима управе имају централну улогу у пружању управних услуга грађанима и привреди. Паралелно са овим процесима, ове године почеће да се примјенује нови Закон о управном поступку, уређен је законодавни оквир сарадње са НВО, започето је са радом на измјени Закона о државним службеницима и намјештеницима и усвојен је Закон о електронској идентификацији и потпису“, казала је министарка Прибиловић.

„Конференција је прилика да размотримо важну тему која представља кључни сегмент свих наших јавних политика на плану даљег демократског, економског и информационог развоја држава. Вјерујем да је реформа јавне управе, без обзира на степен развоја наших држава и фазу интеграционих процеса, питање које нас једнако оптерећује и због тога је значајно да размјењујемо позитивна искуства и информације, али и кроз практичну пројектну регионалну сарадњу јачамо наше системе управљања у складу са захтјевима савремене и електронске државне управе“, казала је министарка Прибиловић. Конференција „Пружање јавних услуга у земљама Западног Балкана“ представљала је прилику за низ сусрета са ресорним министрима из земаља региона, у циљу унапређења односа и будуће сарадње из области реформе јавне управе.

Министарство јавне управе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?