Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Радију ЦГ: Остварили смо у 11 година три велика резултата

 
 
  
Предсједник Владе Душко Марковић рекао је у на почетку интервјуа Радију Црне Горе да је наша земља у првих 11 година независности остварила три велика циља и резултата: чланство у НАТО-у, успјешан процес интеграција у ЕУ и почетак градње аутопута Бар-Бољаре.

Премијер је рекао да је чланство у НАТО-у важно са политичког, безбједносног, цивилизацијског и економског аспекта, да је у евроинтеграцијама Црна Гора отворила 26 поглавља, 2 затворила, и да очекује у јуну отварање још два, док је аутопут пројекат који ће не само допринијети развоју већ ће комплетно промијенити Црну Гору.

„То су три огромна резултата остварена у првих 11 година независности“ – рекао је предсједник Владе на Радију Црне Горе додајући да ће из разлога учлањења у НАТО ова недјеља и првих десет дана јуна бити историјски у сваком смислу.

Када је у питању међународни положај Црне Горе, Премијер је, подсјећајући да је ова генерација политичара успјела да врати Црној Гори понос, достојанство и неотуђиво право да сама одлучује о својој судбини, пренио позитивне утиске из интензивних дипломатских активности у процесу евроатлантских и европских интеграција и оцијенио:
 
„Наша позиција је сада веома јака и у Црну Гору се гледа као земљу која има потенцијал и може доприносити јачању вриједности слободнога свијета. Данас се од Црне Горе очекује да рјешава проблеме, .... због тога је Црна Гора данас често позвана да дã свој савјет и мишљење како се критичне ситуације могу рјешавати.“

Коментаришући односе са Руском Федерацијом, за које је казао да су на веома ниском нивоу, чији негативни тренд је пратио убрзање и финализацију процеса приступања НАТО-у, предсједник Марковић је нагласио: „То није наше опредјељење, није наш интерес да са Русијом имамо државну и политичку дистанцу,“ додајући да историјске везе између двије државе и два народа обавезују да покушамо да тај однос промијенимо у позитивном смислу. 

Подсјећајућу на стрпљив однос Црне Горе према званичним ставовима Руске Федерације поводом њеног опредјелјенја за чланство у НАТО-у и уплитања у њен политички систем и процесе односе Премијер је истакао: 

„Ми верујемо да ће доћи вријеме да се о нашим односима разговара у једној другој атмосфери и другом амбијенту. Наш је циљ да дођемо до тог тренутка, нећемо ништа урадити да погоршавамо односе, али – желим јасно да кажем и овог пута као што сам то рекао више пута: Црној Гори више нико са стране не може одређивати пут којим ће ићи. То је наше суверено право, ми смо га одабрали, чврсто стојимо на тој позицији. Русија то треба да разумије... ми ћемо бити стрпљиви да чекамо да прихвати реално стање и спремни смо за тај дијалог.“ 

Говорећи о процесу интеграције у Европску унију након изласка Велике Британије, предсједник Марковић је нагласио: „ЦГ нема дилему – ми желимо своје мјесто у европској породици народа, тамо нам је мјесто, за 5 година желимо да тај поцес завршимо,“ додавши да вјерује у будућност реформисане и снажне ЕУ.

Анализирајући односе на унутрашњем плану, Премијер је поручио: „Понављања избора неће и не може бити. О томе се не може разговарати.“ Констатовао је да политичке разлике у Црној Гори не произилазе из квалитета нашег политичког система и демократије, него из суштинског опредјелјенја Црне Горе којим путем жели да иде, а који је дефинитивно успостављен одлуком о независности. 

„Ако мисле да разговарамо о новим изборима морају да уђу у институције, да уђу у Парламент,“ рекао је предсједник Марковић, подсјећајући на понуду коју је више пута упутио опозицији.

Коментаришући опозициони бојкот рада Скупштине, Марковић је оцијенио да он највише штете наноси самој опозицији, те да не смијемо дозволити да се установи пракса континуитета опструкције политичких процеса. „Ми смо спремни за дијалог, та су врата отворена, али на такав начин не,“ нагласио је Премијер.
 
Одговарајући на питање о процесу поводом терористичког покушаја у октобру прошле године, Марковић је оцијенио да је његова финализација важна и са правног и политичког аспекта: „Са правног да се кроз обезбјеђење доказа приведу правди сви они који су радили против интереса државе; у политичком смислу да се пошаље порука да више никад нико не може и не смије покушати да нешто уради против своје државе...Вјерујем да црногорске правосудне институције имају капацитет да одговоре том изазову.“

У дијелу интервјуа посвећеном економским темама, Премијер је подсјетио да је Влада од почетка мандата кренула снажно и одлучно да се супротстави високом дефициту и високом јавном дугу и обезбиједи макроекономску и финансијску стабилност, усвојивши План финансијске консолидације, који је након пет мјесеци показао да је добар и одржив, није угрозио животни стандард, а обезбиједио је буџетску стабилност.

„Наш је план да у јуну усвојимо фискалну стратегију за три године, гдје ћемо оснажити мјере консолидације и на тај начин довести нас у позицију да 2019. године елиминишемо буџетски дефицит, а да јавни дуг почиње да пада и има силазни тренд. Ако то успијемо, оннда је Црна Гора направила четврти, важан искорак у 11 година независности, а то је макроекономска и макрофинансијска стабилност и створила претпоставке за раст економије, развој и нова запошљавања,“ навео је предсједник Марковић, додајући да се промјене уочавају по питању финансијске дисциплине и одговорности, као и да: „Они који имају позитивне билансе, који се налазе на Бијелој листи имају сваку подршку Владе.“ 

Такође, предсједник Марковић је истакао да су они који не поштују прописе и не извршавају обавезе према држави под сталном пажњом надлежних инспекција, што је резултирало повећањем прихода у односу на упоредни период 2016. године у значајно већем износу од очекиваног. 

Говорећи о приватизацији Луке Бар, Премијер је рекао да ће кроз закониту процедуру, када дође вријеме за то, бити припремљени сви услове да се Лука појави на новом тендеру за приватизацију са већом цијеном, наглашавајући да ће се томе процесу приступити веома пажљиво и одговорно, имајући у виду значај тог ресурса.

У интервјуу Радију Црне Горе предсједник Марковић је детаљно говорио о намјерама Владе да, кроз бројне реформске активности и одлуке које су некада и непопуларне, у наредном трогодишњем периоду оствари визију развоја и бољег живота који ће осјетити сви грађани. У том смислу, саопштио је своја очекивања о расту директних страних инвестиција, развоју сјевера Црне Горе, отварању нових фабрика и нових радних мјеста. 

Поред осталог предсједник Марковић је навео да пензионери неће бити обухваћени санационим мјерма Владе, као и да ће пензије и даље бити редовно усклађиване.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?