Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шеховић: Регионална сарадња уз политичку и економску стабилност шанса за искорак

Објављено: 24.05.2017. 16:33 Аутор: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ
Министар просвјете др Дамир Шеховић учествовао је у раду Сарајево бизнис форума који се одржава од 22. до 24. маја, када је посебно истакао да добром регионалном сарадњом, уз политичку и економску стабилност и дефинисане спољнополитичке приоритете, земље Југоисточне Европе и Балкана имају шансу за значајан искорак.

Министар је, заједно са осталим панелистима, говорио о перспективама развоја Југоисточне Европе и Балкана, те о елементима заједничког развојног пута. 

За дугорочно одрживи привредни раст било које државе са ових простора потребан је, како је рекао, просперитет читавог региона: “Без обзира на све наше специфичности и историјске ожиљке које имамо, све земље Западног Балкана морају схватити да ми ближих од нас самих, који смо упућени једни на друге, нити имамо нити ћемо их икада имати. То сазнање је предуслов да бисмо унаприједили регионалну сарадњу, али није довољан. Осим што морамо јачати институције и стабилизовати економију, морамо наћи начин да заједно конкуришемо за регионалне пројекте како бисмо за њих сви скупа тражили инвеститоре.” 

Министар се у свом излагању осврнуо и на развој у контексту евроатлантских интеграција, поручивши да је политички стабилан Западни Балкан важан дио стабилности Европе, као и да политичке стабилности нема без економске стабилности, због чега нам је: “у финансијском али и сваком другом смислу значајна приутност ЕУ на овим просторима”. 

Сарајево бизнис форум је једна од највећих економско-инвестиционих и политичких конференција у Југоисточној Европи. На овогодишњем Форуму представља се низ пројеката из пољопривреде, енергетике, образовања, финансија, инфраструктуре, грађевинарства, туризма и др. 

У раду Форума учествују и Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ; Мухамед Јусуф Кала, потпредсједник Индонезије; Стјепан Месић, бивши хрватски предсједник; Данило Тирк, бивши словеначки предсједник; Јирки Катјанен, потпредсједник Европске комисије; Исмир Јуско, министар за комуникације и промет БиХ.


МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?