Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на састанку шефова држава или влада НАТО-а: ЦГ се као нова чланица залаже за наставак проширења Алијансе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   

Брисел – 25. мај 2017. – Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић предводио је данас црногорску делегацију на састанку шефова држава и влада НАТО-а у Бриселу, у којој су били министар вањских послова Срђан Дармановић и министар одбране Предраг Бошковић. Црна Гора је, у складу са скором финализацијом чланства у НАТО, учествовала на свим активностима у пуноправном капацитету, укључујући и заузимање мјеста између Луксембурга и Холандије чиме је и симболично истакнуто да Алијанса добија нову савезницу. Данашњем састанку лидера земаља чланица НАТО-а први пут су присуствовали предсједници Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и Француске Републике Емануел Макрон.

Савезници су током радног дијела састанка дискутовали о актуелним темама за евроатлантску безбједност. Фокус је био на јачању трансатлантског јединства и борби против тероризма. Чланице су се сагласиле да је потребно да сви што прије достигну стандард издвајања за одбрану од 2% БДП-а што је потврђено и у усвојеном документу. Такође, истакнуто је да је приоритет јачање ангажмана Алијансе у борби против тероризма кроз чланство у Глобалној коалицији за побједу над ИСИЛ-ом. У вези са тим, оштро је осуђен недавни терористички напад у Манчестеру и изражена солидарност са Великом Британијом и свим жртвама тероризма. Такође, поздрављена је досадашња успјешна сарадња са ЕУ и изражена намјера да се она настави и интензивира. Потврђено је и да ће наредни самит НАТО бити одржан 2018. године.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић захвалио се свим чланицама НАТО-а на благовременој ратификацији Приступног протокола и информисао да је национална процедура ратификације Сјеверноатлантског уговора у Црној Гори завршена. Истакао је да наша држава у НАТО улази спремна и да ће наставити да доприноси кључним задацима Алијансе – одбрани и одвраћању и пројектовању стабилности ван њених граница. Премијер је апострофирао да Црна Гора, као нова савезница, снажно подржава јачање ангажмана НАТО-а у борби против тероризма. Предсједник Марковић је такође указао да ће Црна Гора бити снажно посвећена промовисању мира и стабилности на Западном Блакану и залагати се за наставак политике проширења Алијансе.

„Храброст и мудрост црногорског народа, наша визија и ваша подршка омогућили су ово историјско остварење за моју земљу – пуноправно чланство у најмоћнијем савезу данашњице“ – поручио је предсједник Марковић у обраћању лидерима 28 чланица НАТО-а.

Након што Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг буде упутио Црној Гори формално позивно писмо да приступи Сјеверноатлантском уговору, Црна Гора ће 05. јуна, депоновањем инструмената ратификације тог уговора у Стејт Дипартменту и формално постати 29. чланица Алијансе. Свечана церемонија подизања црногорске заставе у сједишту НАТО-а у Бриселу заказана је за 7. јун.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЗЕрг4з4РмХУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?