Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић – изјава за јавност по окончању Састанка шефова држава или влада земаља чланица НАТО-а, Брисел, 25. мај 2017.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Брисел - Изјава предсједника Владе Душка Марковића на прес конференцији након састанка шефова влада и/или држава чланица НАТО-а (13.9 МБ)

  
Ово је велики дан за Цму Гору, увертира У 5. јун када ћемо у Вашингтону предати инструменте ратификације и тиме формализовати чланство у НАТО-у. Коначно, 7. јуна, овдје у новом сједишту НАТО-а у Бриселу, на јарболу ће се завијорити застава Црне Горе - 29. чланице најмоћнијег Савеза данашњице.

Посебно смо почаствовани што је данас на састанку лидера држава и влада чланица НАТО-а Црна Гора практично заузела своје право мјесто за столом, између Холандије и Луксембурга. Наша земља је бираним ријечима поздрављена као будућа савезница и задовољство ми је што сам се на сваком кораку током данашњих активности осјетио равноправним чланом евроатлантске породице.

Хвала свим чланицама Алијансе, као и генералном секретару Столтенбергу и његовом тиму на повјерењу које су током цијелог процеса нашег прикључења имали према Црној Гори...

Ово је, рекао бих, историјски тренутак и за НАТО. Савез ускоро не добља само нову чланицу већ нови дом, велелепно здање у којем ће бити смјештена и наша Стална делегација. То је будућа адреса 29. чланице Алијансе – Црне Горе.

Посебна ми је част, што сам данас са колегама присуствовао церемонији инаугурације новог сједишта и радној вечери током које су настављени разговори о будућности евроатлантског простора. Потврђена је посвећеност чланица јачању Савеза путем адекватног издвајања од 2% БДП-а за националне буџете одбране до 2024. године, у складу са обавезама утврђеним на самитима у Велсу и Варшави. Алијанса је такође демонстрирала одлучност да се активније укључи у борбу против ИСИЛ-а и да настави сарадњу с Европском унијом.

лскористио сам прилику да истакнем нашу опредијељеност да активно доприносимо политикама НАТО-а, укључујући борбу против тероризма, одбрану и одвраћање, као и даљим напорима у пројектовању стабилности у региону Западног Балкана и шире.

Од чланства нас дијели још десетак дана чему се радујемо с нестрпљењем ишчекујемо да овјековјечим још један историјски тренутак за нашу државу. Готово сто година након нестанка са политичке мапе Европе и десет година након обнављања државне независности Црна Гора се заслужено враћа на највећу свјетску политичку сцену. Нијесмо изостављени и врата су нам отворена да равноправно са најуређенијим и најорганизованијим савезом земаља у историји човјечанства сједимо за истим столом и одлучујемо о горућим питањима данашњице. Потпуно је јасно да то значи нову, бољу медународну позицију наше земље.

Вјерујем да је ово важан дан и за наше сусједе. Увјерен сам да ће Црна Гора, као чланица НАТО-а, додатно допринијети стаилности Западног Балкана. Већ вам сада могу рећи да ћемо наставити да снажно подржавамо евроатлантску интеграцијзу осталих држава Региона које желе да приступе Алијанси. Бићемо промотер идеја Алијансе у Региону, јасан примјер да су њена врата отворена.

И коначно, сматрам да је ово и велики дан за све грађане Црне Горе: и оне који разумију и подржавају чланство наше земље у Алијанси, али и оне који се противе томе. Бенефите нашег чланства једнако ће уживати сви наши грађани, и то веома брзо: кроз већи степен владавине права и кроз више шанси за економски напредак и стварање бољих услова за квалитетнији животни стандард сваког нашег грађанина и сваке породице.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yотубе линк: хттпс://yоуту.бе/Бф4wди7ХГрQ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?