Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Дармановић учествовао на панелу: „Западни Балкан: Ново поприште хибридног ратовања“ у оквиру Форума ГЛОБСЕЦ

Објављено: 28.05.2017. 19:24 Аутор: Министарство вањских послова
Министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић, учествовао је на панелу „Западни Балкан: Ново поприште хибридног ратовања“, који је одржан 27. маја у оквиру Форума ГЛОБСЕЦ у Братислави.

Министар Дармановић је током учешћа на панелу говорио о изазовима са којима се Црна Гора и Западни Балкан у посљедњем периоду у континуитету и са појачаним интензитетом суочавају у оквиру процеса евроатлантске и европске интеграције, у контексту хибридног ратовања. Министар Дармановић је посебно истакао значај процеса европске и евроатлантске интеграције за стабилност региона као претпоставке будућег развоја и нагласио значај њиховог даљег динамизирања и интензивирања, као најбољег приступа у сузбијању простора погодног за примјену све присутнијих метода хибридног ратовања. 

На панелу, који је модерирао виши савјетник у Њемачком савјету за спољне послове Милан Нич, учествовали су и замјеник министра вањских послова Босне и Херцеговине Јосип Бркић, директор пројекта за Европу и стални сарадник Института хуманистичких студија из Беча Иван Вејвода и директор политика у Центру за европске студије Вилфред Мартенс Роланд Фројденштајн.

Учешће на Форуму представљало је и добру прилику за одржавање билатералних састанака: са потпредсједником Владе и министром вањских и европских послова Републике Словачке Мирославом Лајчаком, савјетницом потпредсједника САД-а за националну безбједност Андреом Томпсон, предсједавајућим Комитета за унутрашњу безбједност америчког Сената Роном Џонсоном, замјеником министра вањских послова Босне и Херцеговине Јосипом Бркићем, потпредсједником компаније Мајкрософт за ЕУ администрацију Џоном Френком,вишим руководиоцем за развој међународног бизниса компаније Локид Мартин (Лоцкхеед Мартин) Јакобом Мартином, министром за вањске односе Регионалне Владе Курдистана у Ираку Фалахом Бакиром. Такође, одржани су и бројни краћи сусрети са истакнутим учесницима из Европе и САД-а.

Министар Дармановић је током боравка на Форуму учествовао и на Гала вечери током које је уприличена додјела традиционалних чешких и словачких трансатлантских награда. Учешће министра Дармановића изазвало је запажену пажњу представника медијске заједнице, усљед чега је и дао интервјуе за Политицо, Полисх Радио, ТАСР и Дефенце24.пл. 

Министарство вањских послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?