Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Љумовић: Општине Бар и Котор су саме себе искључили из даљег финансирања манифестација

Објављено: 29.05.2017. 18:44 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture
 
  
   
Министар културе Јанко Љумовић саопштио је данас да општине Бар и Котор нијесу прихватиле Иницијативу Министарства културе из 2012. године којом су били дефинисани предуслови за наставак финансирања културних манифестација у тим општинама чиме су те општине себе искључиле из даљег финансирања.

„Министарство културе је након четворогодишње примјене Уредбе о критеријумима за одређивање манифестација и фестивала од посебног значаја за културу Црне Горе, иницирало 2012. године приједлог реорганизације манифестација и фестивала, због промјена закона којима је дефинисано финансирање невладиних организација, као и на основу потребе да се институционално ојача њихов карактер“ – рекао је министар Љумовић на конференцији за медије одржаној данас на Цетињу.

Министар је додао да су дефинисани предуслови укључивали формирање општинских јавних установа културе, које би биле правни сљедбеници постојећих манифестација и фестивала, и дефинисање њихових савјета, модела управљачке структуре односно да се сходно свим домаћим и међународним пословним стандардима у култури да се одреде јасни и транспарентни модели умјетничког и пословног руковођења.

„Иницијативу Министарства културе, препознале су општине Бијело Поље и Херцег Нови. У Бијелом Пољу је формирана ЈУ Ратковићеве вечери поезије, ЈУ Херцег фест је додатно позиционирала свој важан сегмент дјелатности, организацију Херцегновског филмског фестивала Монтенегро Филм Фестивала. Општине Котор и Бар нијесу прихватиле иницијативу. Из тих разлога Министартсво културе одговорно прекида праксу да се због низа неријешених питања и правног статуса манифестација, настави са подршком манифестацијама и фестивалима на досадашњи начин. Уосталмо, то је у складу са Програмом развоја културе 2016-2020 у чијем је поглављу 3.1.6. Манифестације и фестивали наведено да “ће њихово организационо утемељење бити важно питање и услов даљег опстанка” – рекао је министар културе Јанко Љумовић на конференцији за медије.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?