Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора, Албанија и Косово основали Заједнички центар за полицијску сарадњу

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Министри унутрашњих послова Црне Горе и Албаније, Мевлудин Нухоџић и Дритан Демирај и замјеник министра унутрашњих послова Косова Валдет Хоџа потписали су данас у Плаву Протокол између МУП-а Црне Горе, МУП-а Републике Албаније и МУП-а Републике Косово о оснивању и функционисању Заједничког центра за полицијску сарадњу.

Документ ће допринијети унапређењу прекограничне сарадње у области борбе против криминала, кроз интензивнију размјену оперативних информација и ефикаснију координацију заједницких активности дуж државне границе.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић оцијенио је да Трилатерални центар симболизује посвећеност борби против транснационалног организованог криминала и заједнички је допринос јачању безбједности региона.

Истакао је да ће се радом овог Трилатералног центра унаприједити међусобна размјена информација и повећати сигурност заједничких граница у правцу достизања Шенгенских стандарда.

Министар Нухоџић је навео да ће у складу са моделом који је распрострањен у државама чланицама Европске уније, центар за полицијску сарадњу радити на принципу сталног дежурства.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ангажовани службеници активно ће учествовати у размјени информација и заједничкој анализи ризика, са циљем превенције и борбе против прекограничног криминала, трговине људима, незаконитих миграција, кријумчарења наркотика, казао је министар.

Замјеник министра унутрашњих послова Косова Валдет Хоџа оцијенио је да потписивање трилатералног Протокола показује преданост трију држава међусобној сарадњи и јачању међудржавних механизама у регионалном контексту заједничке борбе против организованог криминала, прекограничног криминала, илегалне миграције и тероризма.

Амбасадор ФД Њемачке у Црној Гори Ханс Гинтер Матерн у име Владе Њемачке честитао је Владама Црне Горе, Албаније и Косова на постигнутом и обећавајућем резултату у погледу регионалне сарадње. Савезна Влада Њемачке, како је овом приликом истакао амбасадор Матерн и у будућности ће подржавати трилатералну сарадњу граничних полиција.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Амбасадорка САД у Црној Гори Маргарет ен Уехара у име Владе САД захвалила се на доприносу и сарадњи у заједничким циљевима, а све зарад остварења сигурних и ефикасних техника граничне контроле, као и подстицања размјене прекограничних информација. Амбасадорка Уехара је изразила увјерење да ће нови Трилатерални центар обезбиједити подршку регионалним полицијским агенцијама у борби против свих облика међународног прекограничног криминала.

Фотографије:Церемонија отварања и обилазак центра за полицијску сарадњу (75 МБ)

Фотографије: Билатерални састанак Нухоџића и Демираја (26.5 МБ)

Фотографије: Потписивање Протокола између МУП-а Црне Горе, МУП-а Републике Албаније и МУП-а Републике Косово (30.5 МБ)

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?