Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић у Берлину

Објављено: 31.05.2017. 00:57 Аутор: Министарство вањских послова
Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић сусрео се данас у Берлину са савјетником за вањску, безбједносну и одбрамбену политику савезне канцеларке Ангеле Меркел др Кристофом Хојзгеном.

Уз оцјену да је Црна Гора успјешно окончала евроатлантски процес, Хојзген је честитао Црној Гори на предстојећем чланству у НАТО-у. 

Састанак је био прилика за размјену мишљења о модалитетима ефикаснијег коришћења механизама Берлинског процеса, поготово у сусрет самиту у Трсту у јулу о.г. На тој линији, министар Дармановић нагласио да је Црна Гора заинтересована за даље снажење сарадње у оквиру постојећих иницијатива. Саговорници су се сагласили у оцјени да институционализација нових облика регионалног повезивања не треба да буде алтернатива интеграционим процесима. Истакли се да динамика напретка сваке државе на европском путу треба да буде мјерена искључиво оствареним резулататима, као и да би свако евентуално успоравање овог процеса могло имати шире негативне импликације.

У наставку, разговарано је о регионалним безбједносним приликама и констатована важност активног ангажмана ЕУ и НАТО-а на Западном Балкану, посебно у контексту потребе ограничавања спољних утицаја, стабилизације и јачања европске перспективе региона.

Током боравка у Берлину, министар Дармановић се, такође, састао и са предсједавајућим Минхенском безбједносном конференцијом амбасадором Волфгангом Ишингером и одржао предавање у Њемачком савјету за међународне односе на тему: “Црна Гора у НАТО: значај за Балкан и Европу”.

Министарство вањских послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?