Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић се састао са представницима ЕУРОСТАТ-а и МОНСТАТ-а

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић састао се са представницима ЕУРОСТАТ-а на челу са Питером Еверерсом, директором Директората за кооперацију у ЕСС, међународну сарадњу и ресурсе и представницима МОНСТАТ-а.

Изразивши задовољство комуникацијом са европском Канцеларијом за статистику, потпредсједник Симовић је истакао да је ово добра прилика да се сагледа усаглашеност домаћих прописа из ове области са европским стандардима, као и изазови који се налазе пред националним Заводом за статистику, укључујући и предстојећи попис становништа. Поред тога, потпредсједник је посебно важним оцијенио питање повјерења у статистичке податке, који представљају важне инструменте у вођењу економске политике. Навео је да је свједок развоја статистичког система Црне Горе, нарочито у дијелу законодавства, а да снажно лидерство и људски ресурси у МОНСТАТ-у доприносе расту повјерења у ту институцију. Како је истакао, у Црној Гори, као и цијелом региону, не постоје прецизни регистри и базе, али се и на томе континуирано ради.

Оцијенивши да је у протеклој деценији забиљежен значајан напредак у раду и резултатима МОНСТАТ-а и цјелокупног система, Питер Еверерс је позвао да Црна Гора буде прва држава ван Европске уније која ће потписати документ „Посвећеност повјерењу“. Нагласио је да независност МОНСТАТ-а представља основни предуслов за поузданост статистичког система и навео да је нарочито поносан на начин на који је Закон о статистици урађен и ажуриран, оцијенивши да представља један од добрих примјера у овој области. Осврнувши се на попис становништва из 2011. године, Еверерс је истакао да је веома добар, али да је урађен по традиционалном приступу и да је за предстојећи попис становништва 2021. године потребно успоставити административно-базни регистар. Како је оцијенио, развијање такавог регистра представља инвестицију у квалитет и поузданост и указао на важност подршке кроз ИПА инструменте за регистар пописа. Поред тога, указао је на потребу доношења Закона о попису.

Захваливши на посјети и сугестијама, потпредсједник Симовић је изразио спремност да Црна Гора у што краћем року потпише документ „Посвећеност повјерењу“. Истакавши да је од обнове независности Влада посвећена јачању свих институција, потпредсједник је нагласио да ће Влада и у садашњим условима фискалне консолидације и напора да заустави буџетски дефицит, радити на томе да и у кадровском и сваком другом смислу ојача МОНСТАТ. Оцијенио је да је главни изазов пуна имплементација законодовства које је усклађено са европским прописима и нагласио да је потребно благовремено кренути у развој администартивног регистра пописа како би се обезбиједила поузданост, ефикасност, лакша обрада података и рационалност. Такође, потпредсједник је указао да је потребно што прије припремити Закон о попису и искористити ИПА инструменте, како за развој регистра пописа, тако и за опремање МОНСТАТ-а, усавршавање кадрова и информатички систем. Потпредсједник Симовић је нагласио да Влада остаје посвећена националном Заводу за статистику, од којег истовремено очекује да кроз своје методе и праксе пружа податке који ће допринијети квалитету и поузданости економске политике.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?