Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Марковић-Пенс: Пуна подршка САД реформама и политици ЦГ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић разговарао је данас у Бијелој кући са потпредсједником Сједињених Америчких Држава Мајком Пенсом. На састанку на којем је доминирала тема данашње формализације чланства наше земље у Сјеверноатлантској алијанси, истакнуто је да ће то оснажити стратешко партнерство САД и Црне Горе.

Потпредсједник Пенс је честитао Црној Гори у име предсједника САД Доналда Трампа и у своје име учлањење у НАТО оцијенивши да је ријеч о историјском достигнућу.

„Част ми је да са Вама могу разговарати у овом за Вашу земљу историјском тренутку. Данашњи дан и ваше придруживање доказ је да су врата НАТО-а отворена“ – рекао је потпредсједник Пенс.

Предсејдник Владе Црне Горе се сагласио да је приступање НАТО-у историјски моменат за нашу земљу при чему је изразио посебну захвалност Сједињеним Државама, америчком народу, предсједнику Трампу, потпредсједнику Пенсу, државном секретару Рексу Тилерсону, Сенату и Стате Департменту на подршци која је нашој земљи пружана током читавог процеса приступања НАТО-у, а посебно током његове посљедње, завршне фазе.

„Не бисмо дошли до овог циља без ваше подршке. То за нас има велико значење. И то је потврда да је наше пријатељство и партнерство трајно, вјечно“ – рекао је предсједник Марковић потпредсједнику Пенсу.

Предсједник Владе Црне Горе увјерио је потпредсједника САД да је наша земља спремна и способна да преузме и одговорност и обавезе које проистичу из чланства у НАТО-у.

„Остајемо снажно посвећени, да заједно радимо на свим изазовима са којима се свијет данас суочава. Црна Гора је спремна да учествује у свим мисијама чији је циљ превладавање тих изазова“ – рекао је премијер Марковић.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори предсједник Марковић је рекао да смо протеклих година прошли тежак период супротстављајући се притиску Русије, али да смо успјели да се одупремо и да одговоримо и на те изазове.

Предсједник Марковић је, говорећи о наставку реформи које предстоје нашој земљи, рекао да ће Црна Гора сада у новом капацитету наставити са појачаним интензитетом да спроводи реформе чији су циљеви владавина права, побољшање инвестиционог амбијента и валоризација наших потенцијала. Премијер је рекао да први резултати фискалне реформе охрабрују за наставак. Изразио је захвалност Сједињеним Државама на досадашњој помоћи у процесу реформи оцијенивши да су достигнућа наше земље показала да је вријеме за долазак озбиљних америчких инвеститора у Црну Гору.

Потпредсједник Пенс је честитао Црној Гори на лидерству у реформама рекавши да САД снажно подржавају евроатлантске интеграције наше земље и оцијенио да би у том процесу од велике помоћи био наставак реформи посебно у области владавине права.

„Увјерени смо да ће са Вашим лидерством Црна Гора остати наш савезник и партнер и да ће та политика охрабрујуће дјеловати и на остале“ – рекао је потпредсједник Пенс.

Предсједник Марковић посебно је истакао на састанку потребу присуства америчке политике у Европи и поготово у региону Западног Балкана.
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?