Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Атлантском савјету: Улазак ЦГ у НАТО је мали корак за остале, а за нас попут Армстронговог на Мјесецу

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је у понедјељак увече на свечаности додјеле годишњих награда Атлантског савјета да улазак наше земље у НАТО сматра историјским, да ће Црна Гора показати да је способна и спремна да преузме одговорности које произилазе из чланства, да његује стратешко, трајно и вјечно пријатељство са Сједињеним Америчким Државама и да жели да црногорско-амерички односи буду оплемењени новим садржајем – економском сарадњом.

На свечаности приређеној у вашингтонском хотелу Риц Карлтон говорили су пред више од 700 званица, поред предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића, који је био први – почасни говорник, и потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт и америчка адмиралица Мишел Хауард.

„Част ми је да будем вечерас са вама и такође част да искористим прилику да честитам Алтантском савјету, да се истовремено захвалим и Атлантском савјету и свим америчким пријатељима на снажној подршци Црној Гори и повјерењу Црне Горе на њеном историјском путу“ – рекао је предсједник Владе упоредивши данашњи дан за Црну Гору кораком који је учинио први човјек на Мјесецу.

„Прије педесет година један Американац је изговорио реченицу коју је запамтио читав свијет: ’Ово је мали корак за човјека, али огроман за човјечанство’. Дозволите ми данас, на овај историјски дан за Црну Гору, да парафразирам ријечи Нила Армстронга: ’Ово је мали дан за Америку и њене савезнике, али велики дан за Црну Гору’” – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

„Ми смо данас постали 29. чланица НАТО-а. Ми ћемо показати да смо способни и спремни да преузмемо одговорности које произилазе из чланства. Али оно што желим вечерас посебно да кажем, стратешко, трајно и вјечно пријатељство Сједињених Америчких Држава и Црне Горе желимо да оплеменимо новим садржајем – економском сарадњом. Црна Гора није данас само лијепа земља, земља која има ресурсе, Црна Гора данас пружа многе могућности за инвеститоре. Вечерас позивам, не само америчке грађане, него и америчке инвеститоре да дођу да улажу у Црну Гору, да нам помогну да наше развојне ресурсе ослободимо за добро наше земље и наших грађана, а да ви упознате црногорски пријатељски народ и да на тај начин учврстимо наше вјечно пријатељство“ – поручио је присутнима на свечаности додјеле награда Атлантског савјета предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс посебно је поздравио премијера Марковића и нову чланицу НАТО-а.

„Част ми је да нам се вечерас придружио и лидер најновије чланице наше Алијансе – премијер Црне Горе Марковић. Честитам Вама и грађанима Црне Горе на вашем уласку у НАТО" – рекао је потпредсједник Пенс прекинут дуготрајним аплаузом.

Потпредсједник Пенс је рекао да је имао ту привилегију да се раније јуче састане са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем у Бијелој кући.

„Имали смо предивне разговоре“ – рекао је потпредсједник Пенс подвлачећи важност састанка на дан у којем је наша земља ушла у Сјеверноатлантски савез.

Улазак наше земље у НАТО посебно су на свечаности поменули и поздравили генерални секретар Алијансе Столтенберг и бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт.

„Вечерас ми желимо добродошлицу Црној Гори у НАТО и поздрављамо лидерство Јенса Столтенберга. Заједно смо, ми смо савезници“ – рекла је Медлин Олбрајт.

И потпредсједник Пенс и бивша државна секретарка Олбрајт су у говору посебно истакали мото НАТО-а да се напад на једну чланицу сматра нападом и на све остале. Потпредсједник САД је оцијенио да је снажан НАТО од виталне важности посебно у временима пуним искушења какво је садашње.

Свечаност Атлантског савјета почела је церемонијалним уношењем у салу заставе Црне Горе и њеним постављањем међу заставе осталих држава чланица НАТО-а.

На свечаној вечери која је услиједила предсједник Марковић разговарао је са више иностраних званичника и водећих личности америчке политике и привреде.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић у Атлантском савјету (2 МБ) 

Видео: Уношење заставе Црне Горе у Атлантски савјет - кадрови

Видео: Обраћање предсједника Владе Душка Марковића

Говор предсједника Владе Душка Марковића можете преузети овдје. 

Видео: Обраћање потпредсједника САД Мајка Пенса

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?