Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радуновић: Влада Црне Горе остаје посвећена јачању кредибилности јавних финансија

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Додатне мјере фискалне консолидације допринијеће стварању буџетског суфицита, успостављању опадајућег тренда јавног дуга, уз истовремену праведнију расподјелу социјалних фондова односно њихов раст за оне којима су најпотребнији, даљи раст пензија и стабилан економски раст, изјавио је данас министар финансија Дарко Радуновић, на заједничкој конференцији за медије са шефом делегације ММФ-а Мартином Петријем и гувернером Централне банке ЦГ Радојем Жугићем, након завршених разговора о стратегији фискалне консолидације.

„Захваљујући додатним мјерама фискалне консолидације које износе око 2,5% БДП или 117 милиона еура за 3 и по године, у 2020. години планирамо остварити суфицит у износу од 4,5% БДП-а, као и смањити јавни дуг на 67% БДП-а. То је фокус Фискалне стратегије чији би предлог ове седмице требао бити усвојен од стране Владе,” саопштио је Радуновић.

Мјере које су предвиђене Фискалном стратегијом, односиће се на убрзаније усклађивање акцизне политике са стандардима ЕУ ( акциза на дуван и дуванске производе), као и постепено повећање акцизе на етил алкохол и газирана пића са додатком шећера, казао је министар.

Планирано је од 2018. године повећање ПДВ-а са 19 на 21 одсто, чиме ће се обезбиједити прелазни период од пола године да се привреда припреми на наведену промјену, навео је министар Радуновић, посебно нагласивши:

„Строго смо водили рачуна да задржимо нижу стопу ПДВ-а од 7% на основне животне намирнице: брашно, хљеб, млијеко, уље, како повећање стопе ПДВ-а не би имало негативне посљедице на животни стандард грађана. Истовремено ћемо очувати ПДВ стопу за услуге смјештаја у хотелима од 7% због значаја туристичке дјелатности за раст наше економије и запосленост.“

„Иако је вођено доста полемике, одлучили смо се за повећање ПДВ-а у 2018. години јер вјерујемо да ће утицај на раст цијена бити минималан“, рекао је Радуновић објаснивши да „Осим више стопе ПДВ-а, Влада додатним мјерама фискалне консолидације неће мијењати остале пореске стопе, јер настојимо да сачувамо пореске стопе на доходак и рад, као и постојеће стопе доприноса, јер нам је циљ да додатно не оптерећујемо зараде, нарочито у реалном сектору, већ да обезбијеђујемо њихов раст и даљ раст запослености наших грађана. Као посљедица настојања да терет не осјете најугроженије категорије становништва, одлучили смо се за ново смањење зарада јавним функционерима од 6 одсто, а с обзиром на досадашња смањења од 8 и 1 одсто, укупно смањење њихових зарада износи 15 одсто, номинално.“

Стратегијом је предвиђено И редефинисање социјалне политике, кроз смањење енормних издатака за мајке са троје И више И дјеце, али креирање политика које ће побољшати планирање породице, већи дјечји додатак за кориснике социјалне помоћи за 20%, једнократних накнада за новорођено дијете и подстаћи активне политике запошљавања. „Усмјерићемо, у функцији активне политике запошљавања, Заводу за запошљавање износ од 5 милиона еура у 2017. И 2018. за отварање нових радних мјеста“, казао је министар.

“Сви наши кораци на плану фискалне консолидације рађени су у координацији са нашим партнерима ММФ-ом, Свјетском банком а подршку имамо и од Европске комисије,” закључио је министар, истакавши да: “Желимо пуну кредибилност јавних финансија и побољшање позиције Црне Горе на финансијским тржиштима, уз очекивано побољшање кредитног рејтинга.”

Мартин Петри је на конференцији за медије поручио да би у случају да нема стратегије фискалног прилагођавања, у Црној Гори наступила дужничка криза.

Петри је саопштио да економски изгледи у Црној Гори за 2017. годину дјелују повољни, те да се очекује раст око 3 одсто, као и да ће предвиђене мјере фискалне стратегије поставити државне финанасије на снажне основе ка постизању фискалне одрживости.

Изражавајући подршку стратегији фискалног прилагођавања, гувернер Централне банке ЦГ Радоје Жугић је истакао да је Централна банка дијагностицирала слабости банкарског сектора и унаприједила финансијски систем, те да ће у наредном периоду остати посвећена снажењу финансијске стабилности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?