Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са Голдстин: Стратегија добра, Свјетска банка разматра нову подршку за развој

Објављено: 08.06.2017. 23:27 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Фискална стратегија, која би требало да буде усвојена на данашњој сједници Владе, веома је кредибилан оквир јачања фискалне стабилности и успостављања опадајућег тренда јавног дуга, оцијенила је директорка Свјетске банке за југоисточну Европу Елен Голдстин која је данас била у опроштајној посјети код предсједника Владе Душка Марковића.

Истакла је важност јучерашњег позитивног саопштења Међународног монетарног фонда након прес конференције у Подгорици, будући да је то знак и за Свјетску банку да је Фисклана стратегија веома кредибилан оквир јачања фискалне стабилности и успостављања опадајућег тренда јавног дуга.

Она је додала да ће то, између осталог, бити основ за разматрање подршке за развој Црној Гори од стране Борда директора Свјетске банке у децембру 2017.године. Саопштила је спремност за подршку пројекту рефроме пореске администрације, чија импелментација би требала почети од 2018.годијне.

Голдстин је изразила увјерење да ће наведена Стратегија и друге активности Владе допринијети јачању макроеконосмке стабилности земље и кредитног рејтинга. Истичући да се буџетски приходи остварују у складу са планом, а да су расходи испод предвиђених, предсједник Марковић је казао да су мјере из нове Стратегије донијете промишљено и на основу анализе ефетаката. Он је прецизирао да је 117 милиона еура вриједност мјера за период до 2020. године као и да се не очекује њихов већи утицај на успоравање раста БДП-а. Предсједник је указао на позитивне и охрабрујуће реузлтате спровођења мјера фискалне консолидације које се примјењују од јануара ове године.

На састанку, којем је присуствовала и нова директорка СБ за ЈИ Европу Линда Ван Гелдер, саговорници су истакли значај чланства Црне Горе у НАТО. Честитајући улазак у Алијансу, Голстин је оцијенила да је оно важно за економски развој земље, а премијер истакао да ће овај успјех државе заједно са јачањем макроекономске стабилности уз истовремену снажну инвестициону активност допринијети економском напретку и побољшању животног стандарда црногорских грађана.

Предсједник је захвалио Голдстин на личном доприносу развоју Црној Гори, али и Свјетској банци за досадашњу кредитну и грант подршку, као и за сарадњу, заједно са ММФ-ом, у сагледавању адекватних и оптималних мјера фискалне консолидације на средњи рок.

На састанку је било ријечи и о европском путу Црне Горе и у том контексту је Голдстин пожељела брзо чланство, а премијер прецизирао очекивање наше државе да се то догоди у наредних пет година.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?