Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић након састанка са комесаром ЕК Ханом: По уласку у НАТО европска интеграција је наш приоритет број 1, број 2 и број 3

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је у петак након састанка са комесаром Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом да ће наша земља, сада као чланица НАТО-а, бити снажније, као никада раније фокусирана на процес европске интегације.

„Наше опредјељење, опредјељење Владе је да је сада европска интеграција наш кључни циљ. То је приоритет број један, број два и број три. Дакле, сви потенцијали ове Владе и администрације која је одговорна овој Влади биће усмјернии у том смислу“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Остаје „принцип регате“

Предсједник Марковић је рекао да је комесар Хан на састанку потврдио да Европска комисија задржава став да у процесу интеграција важи већ успостављени „принцип регате“ односно да оне земље које остварују напредак и које имају резултате бивају вредноване кроз отварање поглавља.

„Наше је опредјељење, наравно ако будемо способни да одговоримо том опредјелјенју, да у мандату ове владе окончано преговарачки процес“ – рекао је премијер Марковић.

Успјешна европска интеграција ЦГ

И предсједник Владе и комесар Хан изразили су очекивање да наша земља отвори током јуна још два преговарачка поглавља и затвори једно.

Говорећи о регионалним инцијативама које се појављују у посљедње вријеме предсједник Марковић је рекао да је на састанку постигнута сагласност да је Црна Гора увијек била промотер регионалне сарадње и чинилац који је мир и стабилност на Западном Балкану сматрао кључним за развој и европску перспективу региона, а да ће се сада још више радити на економској сарадњи.

„Хвала Вам господине комесаре што сте данас у Црној Гори, хвала Вам што смо отворено разговарали на све теме и хвала за висок ниво сагласности које смо обезбиједили“ – рекао је предсјденик Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер Хан је изразио задовољство боравком у Црној Гори само неколико дана пошто је наша земља постала чланица НАТО-а.

„Из свег срца вам честитам на том постигнућу. Ово је једна кључна прекретница на вашем евроатлантском путу“ – рекао је комесар Хан.

ЕК против бојкота парламента

Комесар Хан је рекао да бојкот парламента није европски начин понашања, да је Европска комисија забринута због тога.

„Политичка дебата треба да се одвија у парламенту, у Европској унији и овдје у Црној Гори. Зато ургирам да све политичке странке учествују у политичком раду“ – рекао је комесар Јоханес Хан.

Говорећи о процесу европске интеграције комесар Хан је још једном подвукао успјех наше земље.

„Радостан сам што могу да кажем да је Црна Гора земља која је највише узнапредовала у процесу европских интеграција и која је постигла снажана напредак током протеклих година“ – рекао је комесар Хан.

Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу је оцијенио да је потребно задржати такав замајац.

„Примјерен правни оквир, инстутуционални оквир у области владавине права је сада заокружен, углавном специјализоване агенције као што су Канцеларија специјалног тужилаштва, Агенција за борбу против корупције су функционални и очекујемо да ћемо тако рећи побрати позитивне полодове ових институција. Стога је вријеме за један одржив биланс резултата у борби против организованог криминала и борби против трговине лљудима и прања новца“ – рекао је након састанка са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем европски комесар Јоханес Хан.

Комесар Европске комисије Јоханес Хан је рекао да је прије састанка посјетио у Ластви трафостаницу будућег трансбалканског коридора и да је то још један примјер којим је Црна Гора показала да је земља која је највише напредовала у региону у смислу пројеката који се тићу агенде повезивања земаља Западног Балкана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Видео: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића и комесара Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана и изјаве за медије

Фотографије: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића и комесара Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана (88,5 МБ)

Yоутубе линк: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=y1у1Wр3нуБк&феатуре=yоуту.бе

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?