Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у интервјуу Магазину „Политицо“: Одлука о чланству ЦГ у НАТО-у не може бити доведена у питање

Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је да је одлука Црне Горе да приступи НАТО-у услиједила након јавног дијалога са опозицијом, да одлука не може бити доведена у питање, као и да у вези са тим од дијела опозиције долази много галаме, али мањка аргумената.

„Током трајања дијалога, били смо веома транспарентни и он је био у потпуности јаван. Представили смо и добре и лоше стране чланства у НАТО. И сада вам могу рећи да велика већина грађана подржава чланство у НАТО. Наиме, двије трећине посланика који су тренутно у Парламенту подржавају НАТО. Дио посланика бојкотује рад Парламента од избора одржаних 16. октобра.

„Дакле, што се тиче иреверзибилности ове одлуке, морам да кажем да је ова одлука трајна. Не може се довести у питање и у потпуности је неповратна. Нисмо је донијели ад хоц. Донијели смо је прије више од 10 година и држаћемо се ње. Што се тиче опозиције, много галаме долази са њихове стране, али они немају никаквих аргумената. Немају чврстих чињеница које би могле да искористе да ослабе нашу одлуку“ - рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу Магазину „Политицо“.

Говорећи о противљењу Русије чланству наше земље у НАТО-у предсједник Владе је рекао да је Црна Гора још приликом обнове независности јавно дефинисала чланство у НАТО-у и Европској унији као стратешке циљеве, да Русија није ни на који начин реаговала на то до финализације процеса наше евроатлантске интеграције што је коинцидирало са најнижим нивоом односа Русије са САД и ЕУ, и да Црна Гора ничиме није доприњела садашњем стању односа.

„Ово је заправо пут који смо изабрали. То је био кључни приоритет у нашој вањској политици. Ми смо поставили као наше приоритете чланство у НАТО и ЕУ и то није била нека врста скривене агенде. О томе смо већ били обавијестили све наше пријатеље, све наше савезнике, али и оне који се не слажу са нашом орјентацијом и нашим циљевима. Наиме, ми смо 2006. године, када је обновљена независност, у Декларацији о независности, која је усвојена у нашем Парламенту, јасно дефинисали циљеве. Дакле, у овој Декларацији постоје одредбе које кажу да ће НАТО и ЕУ бити крајњи циљеви наше државне политике. Ништа ни од кога нисмо крили и тада Руска Федерација није постављала никаква питања о овим стварима. Током посљедњих пет година, водили смо преговоре, израдили акционе планове о чланству, који су објављивани на годишњем нивоу. Водили смо дијалог са НАТО-ом. И Русији то није сметало. Нису постављали било каква питања. Тако да је овај тренутак приступања Црне Горе НАТО-у веома специфичан у смислу геополитичке ситуације. То је тренутак који коинцидира са односима између НАТО и Русије, а такође и Европске уније и Русије који су тренутно на најнижој тачки. Наиме, финализација чланства у НАТО-у коинцидира са нарушеним односима између ЕУ и Русије након анексије Крима и руског удара на Украјину. Такође, ово је тренутак када су односи између Русије и НАТО гори него икада. Исто важи и за односе између САД и Русије. Сада су ти односи мање продуктивни него икада раније и све ово има доста утицаја на нас. Жао нам је због одлуке Русије и због њеног става, али то није наша одговорност. Нисмо жељели да изазовемо такве реакције са руске стране. Руски политичари су за то одговорни. Овакво понашање Русије није демократско, није у складу са демократским стандардима, са политичким стандардима. Али неће угрозити наш пут. Ми морамо сами да одлучујемо о својој судбини. Много времена смо изгубили лутајући јер имамо веома негативно наслеђе из прошлости. Наша земља доста заостаје за Европом и ми у ствари морамо да урадимо све што је у нашој моћи да побољшамо квалитет живота наших грађана. Ово је наше природно право и око тога се сви слажемо“ - рекао је предсједник Владе.
 
Премијер Марковић је у интервјуу „Политицу“ оцијенио да Русија нема чврстих аргумената за своје активности јер Црна Гора не представља никакву пријетњу по Русију.
 
„Црна Гора у НАТО није пријетња за Русију. Црна Гора у НАТО може само да погодује миру и стабилности, ширењу регионалне сарадње и добросусједских односа. Русија је увијек била наш традиционални пријатељ, али, упркос томе, не разумије овај посљедњи корак који смо направили. Нисмо очекивали такву реакцију и Русија нема нема никакво право да се мијеша у вољу наших грађана и њихов избор“ - рекао је предсједник Владе.

Говорећи о дешавањима у нашој земљи у вези са активностима против чланства наше земље у НАТО-у, премијер је изразио увјерење да ће судски процес дати прави одговор на оно што се догађало.

„Руско мијешање у политичка дешавања у Црној Гори огледа се у припремању терористичког напада. Тренутно се у Црној Гори води судски поступак. Имамо чврсте доказе, неоспорне чињенице које не могу бити доведене у питање и вјерујемо да ће судски процес дати прави одговор на сва питања која су тренутно актуелна“ - рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић рекао је да вјерује да ће Русија промијенити стајалиште.

„Црна Гора је сада у НАТО и та чињенивца се не може оспорити. Чланством у НАТО осигурали смо свој суверенитет и своју независност, наше право да управљамо својом судбином. Русија мора да схвати да ово треба прихватити. Након јучерашњег историјског дана, морамо да пошаљемо поруку да желимо да будемо укључени у дијалог а не у сукоб. Ми се не бојимо и надамо се да ће се став Русије промијенити. Они ће прихватити неоспорну чињеницу да је Црна Гора чланица НАТО и пристаће на дијалог са нама“ – рекао је предсједник Владе у интервјуу Магазину „Политицо“.

Предсједник Владе је рекао да је из наступа потпредсједника САД Мајка Пенса јасно да су САД привржене вриједностима и циљевима НАТО-а.

„САД нису промјениле свој став када је у питању НАТО. САД још увјек вјерују у циљеве и вриједности Алијансе. Потпредсједник Пенс се обратио на синоћњој гала вечери одржаној у Атланском савјету и јасно истакао да САД остају привржене поштовању Члана 5 Вашингтонског уговора, да остају привржене моделу одбране по принципу сви за једног, један за све. Потпредсједник Пенс је, у име предсједника Трампа, рекао да како пријетње и број противника расту, тако би требало да расту снага НАТО и солидарност унутар Алијансе. Вјерујемо да ће у будућности Алијанса радити у правцу одржавању мира и стабилности, а никако у правцу изазивања конфликата, посебно не оружаних сукоба“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је поновио да Црна Гора, након учлањења у НАТО приоритетом сматра чланство у ЕУ што би према нашим процјенама требало да се догоди за највише пет година.
 
„Морамо да направимо помак. Морамо да усмјеримо нашу админстрацију да ради на неким питањима која се тичу финансија. Морамо да радимо на побољшању макроекономске стабилности. Морамо да радимо на унапређењу економских параметара. Морамо да радимо на новом приоритетима које је Влада поставила. Као премијер, све ово ћу у потпуности подржавати“ - рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу Магазину „Политицо“ датом током прошлонедјељног боравка у Вашингтону.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Линк на интервју:
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?